Onderzoek

Onderzoek naar voorlichting over de 22 wekenprik tijdens de zwangerschap

TNO en de Universiteit Maastricht zoeken zwangere vrouwen die mee willen doen aan het onderzoek naar voorlichting over de 22 wekenprik tijdens de zwangerschap. Deze 22 wekenprik is voor alle zwangere vrouwen in Nederland beschikbaar, en is vrijwillig. Vind jij het leuk en belangrijk om bij te dragen aan betere voorlichting over deze vaccinatie? Dan kun je meedoen aan ons online vragenlijstonderzoek. Als dank voor je deelname krijg je van ons een kleine attentie. 

Kijk voor meer informatie of om je op te geven op www.onderzoek.zwanger-vaccinatie.nl
Van jouw verloskundige ontvang je rond 16 weken een formulier met meer informatie. 

Stress en Rookvrij Zwanger

Stress- en Rookvrij Zwanger is een onderzoek (VUMC) naar zwangere meiden en vrouwen die erover denken om te stoppen met roken. Het onderzoek kan je helpen bij het stoppen met roken en om rustiger te worden als je stress hebt. Als je meedoet, word je ingedeeld in groep 1 of groep 2. 
Groep 1 krijgt hulp via een app op je telefoon. Je doet daarmee dagelijks oefeningen waarbij je leert om rustig te ademen.
Groep 2 krijgt hulp via een website. Op deze website kan je betrouwbare informatie lezen over zwangerschap, (stoppen met) roken, en stress. 

We doen het onderzoek op deze manier omdat we zo kunnen testen wat de beste manier is om vrouwen te helpen te stoppen met roken. 
Als je in groep 1 komt, vragen we jou om 8 weken de app gebruiken. Als je in groep 2 komt, mag je de informatie op de website lezen wanneer jij dat wilt. Daarnaast vragen we je om 4 keer (twee keer voor de bevalling en twee keer na de bevalling) een vragenlijst van ongeveer 15 minuten in te vullen.
Van jouw verloskundige krijg je een flyer met daarop een QR code waarmee je je kan aanmelden.

TRIDENT studie

Er lopen op dit moment twee TRIDENT-studies. TRIDENT-1 voor de hoog-risico zwangeren en TRIDENT-2 voor alle zwangeren (zonder verhoogd-risico).

Doel van de studies is nagaan hoe we in Nederland de NIPT zo goed mogelijk kunnen aanbieden. Alle stappen, van de counseling aan zwangere vrouwen en de test die gedaan wordt in het laboratorium tot aan de zwangerschapsuitkomsten, zullen worden bekeken. Na afloop kan advies worden gegeven over de verdere invoering van NIPT in Nederland.

Op de website https://meerovernipt.nl/de-studies-trident-1-en-trident-2 kunt u hier meer over lezen.

PRIDE studie

Er is nog weinig bekend over aandoeningen en ziekten bij moeder en kind die tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan. Om hier onderzoek naar te doen, hebben wij de PRIDE Study opgezet. Wij hopen van harte dat u wilt deelnemen als u sinds kort zwanger bent!

De PRIDE (PRegnancy and Infant DEvelopment) Study is een groot onderzoek onder zwangere vrouwen in heel Nederland. Voor dit wetenschappelijk onderzoek worden deze vrouwen en hun kinderen langere tijd gevolgd. Het belangrijkste doel is om factoren te ontdekken die van invloed zijn op de gezondheid van moeder en kind. De PRIDE Study wordt uitgevoerd door het Radboud universitair medisch centrum (Radboudumc) in Nijmegen in samenwerking met vele anderen waaronder de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en diverse gynaecologen. Op de website https://pridestudy.nl/ vindt u meer informatie over dit onderzoek en over de mogelijkheden voor deelname. 

Scroll naar top