Zwanger op reis

Reizen

Waneer u op reis gaat als u zwanger bent, moet u op een aantal zaken letten. Gaat u vliegen, informeer dan bij de vliegtuigmaatschappij tot hoeveel weken u mag vliegen van de betreffende maatschappij (meestal is dit tot 30 weken zwangerschap geen probleem). Loop tijdens de vlucht regelmatig over het tussenpad even op en neer om in beweging te blijven. Zorg dat u de kopie van uw zwangerschapskaart bij u heeft. Informeer voor de reis of u verzekerd bent voor verloskundige hulp in het buitenland. 
Reist u met de auto, stop dan elke twee uur even en loop een stukje. Draag de driepuntsgordel. Let in het buitenland op met (vreemd) eten. Is de kaas bijvoorbeeld niet van rauwe melk gemaakt? Let tevens op de hygiëne en de kwaliteit van drinkwater.
In de wintermaanden krijgen we veel vragen over skiën. U mag gewoon skiën en ook de hoogte van het skioord levert geen problemen voor u of uw kind op. Let er wel op dat u soms wat instabieler bent wanneer u zwanger bent, neem niet teveel risico en let op andere skiërs/snowboarders. 

Vliegen

De termijn waarop u nog mag vliegen verschilt sterk per vliegtuigmaatschappij. Bij de één mag u niet verder zijn dan 32 weken zwangerschap, terwijl bij de ander tot 36 weken gevlogen mag worden. Over het algemeen wordt de grens van 34 weken aangehouden. Check dus van tevoren bij de maatschappij van uw keuze wat het beleid is. Vanaf 30 weken zwangerschap vragen de meeste vliegtuigmaatschappijen om een zwangerschapverklaring. Deze kunt u van ons krijgen. Als zwangere heb je een verhoogd risico op trombose, omdat de aderen wat slapper worden en de zwangere baarmoeder de bloedstroom vanuit de benen belemmert. Als je lang stil zit wordt het risico op trombose verhoogd. Het is dus belangrijk dat u regelmatig probeert uw benen te strekken en even te gaan staan en/of lopen. Check daarom vroeg in en vraag om een stoel met extra beenruimte. Als u last heeft van spataderen is het verstandig om tijdens de vliegreis steunkousen te dragen. Draag verder kleding die niet knelt. In een vliegtuig is de lucht veel droger dan normaal. Drink daarom wat meer water dan u normaal gewend bent. Neem liever niet teveel koffie of cola, want de cafeïne versterkt het uitdrogingsproces. Overmatig uitdrogen is schadelijk voor de baby.

Zonnen/zonnebank

Waanneer u zwanger bent, kan de hormoonhuishouding sterk veranderd zijn en dat leidt in het algemeen tot versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen zich onregelmatige pigmentvlekken in het gezicht ontwikkelen. Dit noemt men zwangerschapsmasker (in het Latijn: melasma) en kan nog lang aanwezig zijn. Bij 70% van de vrouwen verdwijnt het zwangerschapsmasker volledig binnen een jaar na de bevalling, bij sommige vrouwen pas na enkele jaren. Het is belangrijk dat u zich prettig blijft voelen. Luister naar uw lichaam. Voelt u zich benauwd of ongemakkelijk, stop dan het zonnen. Over het gebruik van de zonnebank zijn nog geen goede onderzoeksresultaten bekend en daarom kunnen wij daar geen passend advies over geven.

Advies GGD

Het is belangrijk om goed af te wegen of een reis naar de subtropen of tropen tijdens de zwangerschap wel of niet gemaakt moet worden. Wanneer er tijdens de zwangerschap of tijdens de vorige zwangerschappen ernstige problemen zijn ontstaan of wanneer u een ziekte of flinke bloedarmoede heeft, is het sterk aan te raden om met uw huisarts of specialist te overleggen of een verblijf in deze gebieden wel verantwoord is. Wij adviseren u voor het boeken van een reis naar tropische bestemmingen, contact op te nemen om u te laten informeren over mogelijke gezondheidsrisico’s tijdens de reis in combinatie met uw zwangerschap.

Zikavirus

Let op!
Ben je zwanger of heb je op korte termijn een zwangerschapswens, lees dan hier meer informatie over Zika (Website GGD) en de landen waar het Zikavirus voorkomt. Het is mogelijk om voorafgaand aan de reis of het boeken van een reis telefonisch contact op te nemen met een van onze medewerkers om de risico’s van Zika te bespreken. Bel dan met 088-0100530.

Scroll naar boven