Overige belangrijke onderwerpen in de zwangerschap A-Z

Medicatie

Medicijnen in de vorm van pillen, poeders, capsules, injecties, zalf/crèmes en pleisters worden voorgeschreven door een arts of verloskundige. Gebruikt u medicijnen of middelen die niet door een verloskundige of arts zijn voorgeschreven, dan spreken we van ‘zelfmedicatie’.
Bij kinderwens en tijdens de zwangerschap is zorgvuldigheid altijd geboden. Zo kunnen bepaalde crèmes een schadelijke dosis vitamine A bevatten. Gebruik daarom alleen preparaten die voorgeschreven zijn en geef te kennen, dat u graag zwanger wilt worden of zwanger bent. Dit is van belang, omdat sommige stoffen al vroeg in de zwangerschap invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van uw kind.
Bij pijnklachten kunt u zonder gevaar paracetamol innemen, maximaal 6 x 500 mg per 24 uur, meldt dit wel altijd even bij de verloskundige.

Sauna

Bezoek aan de sauna wordt met name in de eerste 14 weken afgeraden, maar voorzichtigheid is zeker ook na deze termijn is geboden. Er wordt verondersteld dat hoge temperaturen in het begin van de zwangerschap mogelijk afwijkingen en miskramen kunnen veroorzaken. U dient voorzichtig te beginnen, want door de hormonen kan het zijn dat u minder goed de hoge temperatuur kan verdragen.  Wanneer u last heeft van bijvoorbeeld duizeligheid, ga dan onmiddellijk uit de sauna. Er is te weinig onderzoek gedaan om u de juiste adviezen te geven, maar voor degenen die een bezoek aan de sauna brengen, lijkt ons het volgende van belang:

  • Drink extra water wanneer je de sauna bezoekt.
  • Ga zo laag mogelijk zitten, daar is het minder warm.
  • Ga niet te lang.

Seksualiteit

De beleving van seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per vrouw en per zwangerschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seksualiteit.
Geslachtsgemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken.
Problemen met seksualiteit kunt u altijd met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog bespreken. Dit geldt ook voor eerdere, vervelende seksuele ervaringen of als u moeite heeft met een inwendig onderzoek.  Als u dit aangeeft, houdt uw verloskundig hulpverlener er ook bij de bevalling rekening mee.
Sommige vrouwen hebben wat last van wat bloedverlies na de gemeenschap. De baarmoedermond wordt in de zwangerschap goed doorbloed. Hierdoor kan de baarmoedermond gemakkelijk iets beschadigen en iets, pijnloos bloedverlies geven. Dit is onschadelijk en betekent niet dat je geen gemeenschap meer mag hebben. Tevens zijn harde buiken na een orgasme heel normaal.

Sporten

Sporten is gezond, ook in de zwangerschap. Voor alle sporten geldt, luister naar je lichaam en overdrijf niet. Als u tijdens of na het sporten veel last hebt van harde buiken of buikpijn krijgt, is dit een teken van uw lichaam om u erop te wijzen, dat u net iets te fanatiek bent geweest. Ga de volgende keer iets minder gedreven aan de slag is dan het motto. Als u niet eerder aan sport hebt gedaan, is het niet verstandig om in de zwangerschap ineens heel actief te worden.
Zorg dat u voldoende vocht binnen krijgt.

Vrijen

Gemeenschap tijdens de zwangerschap is niet schadelijk of gevaarlijk. U mag dus gewoon vrijen tijdens de zwangerschap. Het kan echter wel zo zijn dat u of uw partner tijdens de zwangerschap minder zin heeft om te vrijen. Dit kan met angst te maken hebben, met uzelf onaantrekkelijk vinden, door het niet kunnen vinden van een prettige houding of door een veranderde hormoonhuishouding. Maak dit in ieder geval bespreekbaar met de ander, zodat jullie een oplossing kunnen vinden en er begrip en respect blijft bestaan. Het kan echter ook zo zijn dat u juist meer zin in seks hebt door de hormonen en door de toegenomen doorbloeding van de geslachtsorganen.
Na de gemeenschap kunt u als zwangere wat harde buiken krijgen, dit is normaal. Wanneer dit niet vanzelf afzakt, kunt u een warm bad of warme douche nemen of een warme kruik op uw buik leggen. Soms verliest u een paar druppeltjes bloed na het vrijen door kleine bloedinkjes aan de baarmoedermond. Dit kan direct na het vrijen gebeuren of na een paar dagen. Ook dit is normaal tijdens de zwangerschap en kan geen kwaad.

Zonnen/zonnebank

Waanneer u zwanger bent, kan de hormoonhuishouding sterk veranderd zijn en dat leidt in het algemeen tot versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen zich onregelmatige pigmentvlekken in het gezicht ontwikkelen. Dit noemt men zwangerschapsmasker (in het Latijn: melasma) en kan nog lang aanwezig zijn. Bij 70% van de vrouwen verdwijnt het zwangerschapsmasker volledig binnen een jaar na de bevalling, bij sommige vrouwen pas na enkele jaren. Het is belangrijk dat u zich prettig blijft voelen. Luister naar uw lichaam. Voelt u zich benauwd of ongemakkelijk, stop dan het zonnen. Over het gebruik van de zonnebank zijn nog geen goede onderzoeksresultaten bekend en daarom kunnen wij daar geen passend advies over geven.

Scroll naar boven