Zwangerschapsklachten A-Z

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen bloedvaatjes aan de buiten- of binnenkant van de anus. Ze kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en hinderlijk jeuken. Aambeien ontstaan vaak, doordat de wanden van de bloedvaatjes minder stevig zijn onder invloed van hormonen en er sprake kan zijn van harde ontlasting. Soms gaan de aambeien bloeden wanneer er flink geperst wordt tijdens de ontlasting.
Tips: Vezelrijke voeding eten (zoals fruit, groente, peulvruchten en volkoren producten), per dag twee liter vocht te drinken, voldoende bewegen. Met deze maatregelen blijft de ontlasting vaak wat zachter en komt het iets frequenter.
Mochten de aambeien toch zijn ontstaan en heeft u er last van, kunt u dit melden bij uw verloskundige. 

Angstgevoelens

Het is normaal dat u tijdens uw zwangerschap niet alleen geniet, maar zich ook af en toe zorgen maakt. Deze zorgen kunnen heel divers zijn. Zo kan het zijn dat u bang bent voor een miskraam of een vroeggeboorte, u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kind, u bang bent voor de bevalling, u zich zorgen maakt over de kraamtijd en de verantwoordelijkheid, etcetera. Deze gevoelens kunnen worden veroorzaakt door hormonen, eerdere ervaringen en verhalen van anderen. Het kan zich uiten in piekeren, maar ook bijvoorbeeld in nachtmerries.
Vertel het uw verloskundige wanneer u hier last van hebt. Zij kan u het een en ander uitleggen en u hopelijk enigszins geruststellen.

Bandenpijn

Bandenpijn voelt als een scherp stekende pijn vooral aan de zijkant van de buik en in de buurt van uw liezen. De pijn ontstaat doordat de banden die de baarmoeder dragen uitrekken. Deze pijn kan de hele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Eventueel kan een doek of een speciale band om de buik verlichting geven. Dit zorgt voor extra steun.

Bekkenklachten

Bekkenklachten ontstaan door verweking van de verbindingen tussen de bekkenbeenderen onder invloed van hormonen. Meestal begint dit proces rond twintig weken zwangerschap. Ook spelen de belasting van de groter en zwaarder wordende baarmoeder een rol bij het ontstaan van de klachten. De verweking van de verbindingen is een normaal proces en treedt bij iedere zwangere op. Het is nodig om extra ruimte te creëren in het bekken op het moment van de bevalling. Waarom de ene vrouw pijn heeft van deze veranderingen en de andere niet, is moeilijk te zeggen.
Het is van belang een evenwicht te vinden tussen rust en activiteit. Beweging is nodig om spieren op sterkte te houden en spierzwakte te voorkomen. Rust kan van belang zijn om banden en kapsels te sparen en zo verergering van klachten te voorkomen. Voor bekkenpijnklachten bestaan geen ‘wondermedicijnen’. Het zijn klachten waarbij acceptatie en tijd om ermee te leren omgaan belangrijk zijn. 

Harde buiken

Vanaf twintig weken zwangerschap komt het voor dat de baarmoeder soms hard aanvoelt. Dit komt doordat spiercellen in de baarmoeder samentrekken. Dit is een normaal proces. De harde buiken zijn in principe pijnloos, er zit geen ritme in, ze komen dus onregelmatig voor. Tevens zijn harde buiken na een orgasme heel normaal.
In de laatste weken van de zwangerschap kunnen harde buiken iets vaker voorkomen; de baarmoeder bereidt zich op die manier voor op de bevalling.
Wanneer u veel harde buiken hebt, meldt dit dan aan uw verloskundige. Soms is het namelijk een teken dat u het wat rustiger aan moet gaan doen.

Hartkloppingen

Hartkloppingen kunnen tijdens de zwangerschap regelmatig voorkomen. Het is een normaal verschijnsel, wat bij de minste inspanning al kan ontstaan. Tijdens de zwangerschap wordt de hoeveelheid vocht in de bloedbaan met 40% vergroot. Hierdoor moet het hart harder werken om het extra bloed te kunnen rondpompen. Het hart slaat daarom wat sneller en wat harder dan normaal en dit kan u ervaren als hartkloppingen.
Gecombineerd met de hartkloppingen voelen veel vrouwen zich ook kortademig. Ga even rustig zitten en probeer zo normaal mogelijk adem te halen. Ga vooral niet heel diep ademhalen, dan loopt u het risico te gaan hyperventileren.

Jeuk

Jeuk tijdens de zwangerschap is een bekend en lastig fenomeen. Er kan jeuk optreden op de buik, de handpalmen en voetzolen en het gehele lichaam. De oorzaak kan zeer divers zijn. Door de hormonen kan een drogere en/of gevoeligere huid ontstaan, maar er kan ook sprake zijn van galstuwing. Het laatste treedt vaker op in het laatste trimester van de zwangerschap en wordt ook wel zwangerschapscholestase genoemd. Kenmerken van deze jeuk is dat het zich over het hele lichaam bevindt (meestal ook handpalmen en voetzolen), ’s nachts vaak erger kan zijn en als ondraaglijk wordt ervaren. Overigens is er meestal geen uitslag, maar er kunnen wel krabeffecten optreden. Bij zwangerschapscholestase is er een verhoogd risico op complicaties in de laatste weken van de zwangerschap. Meldt jeuk daarom altijd aan je verloskundige, zij zal dan bepalen of een verwijzing naar de gynaecoloog noodzakelijk is.

Kortademigheid

Kortademigheid is een veel voorkomend verschijnsel in de zwangerschap, vaak ook in combinatie met hartkloppingen. Dit komt doordat het hormoon progesteron het ademcentrum in de hersenen gevoeliger maakt voor CO2 tijdens de zwangerschap. Uw lichaam geeft hierdoor eerder een prikkel af dat u zuurstof nodig heeft. Hierdoor kunt u zich kortademig voelen en soms gaan hyperventileren. In de laatste weken van de zwangerschap wordt het middenrif ook nog eens omhoog geduwd en krijgen de longen minder ruimte. Hierdoor kunt u dan nog wat meer last krijgen van kortademigheid.
Over kortademigheid hoeft u zich geen zorgen te maken, het is een normaal verschijnsel.
Indien u kortademigheid ervaart probeer dan normaal te blijven ademen en probeer vooral niet te diep adem te halen. Ga eventueel even rustig zitten of liggen en houd u handen op uw buik: bij inademen moet u uw buik naar buiten voelen bollen en bij uitademen weer terug.

Kramp

Kramp in de benen is een bekende klacht in de zwangerschap. Met name ’s nachts schrikken zwangeren hierdoor wakker. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een slechte bloedcirculatie en/of kou. Laat uw partner tijdens de kramp de tenen richting uw knie duwen en strek hierbij uw been. Hierna is het lekker de plaats waar de kramp heeft gezeten even te masseren of even rond te lopen.

Maagzuur

Doordat in de zwangerschap de kringspier tussen de slokdarm en de maag verslapt, komt er soms maagsap in de slokdarm. Met name bij liggen en bukken gebeurt dit. Dit geeft een naar,
branderig gevoel met soms misselijkheid tot gevolg. Meestal neemt het toe naarmate de zwangerschap vordert, omdat de buik steeds voller wordt en de maag hierdoor steeds meer in de verdrukking komt. Soms nemen de klachten af op het moment dat het kindje ingedaald is.
Eet geen vet voedsel of pittig gekruid voedsel, drink weinig koffie, drink geen alcohol, drink weinig sinaasappelsap, drink weinig frisdrank met prik, gebruik een extra hoofdkussen ’s nachts of breng het hoofdeinde van uw bed omhoog. U kunt melk drinken of vla eten om tijdelijk minder last van het maagzuur te hebben. Er zijn ook drankjes en tabletten tegen brandend maagzuur die veilig in de zwangerschap gebruikt kunnen worden. Vraag ernaar bij de verloskundige, de apotheek of de huisarts.

Misselijkheid en braken

Onder invloed van hormonen tijdens de zwangerschap kunt u zich als zwangere misselijk voelen. Met name ochtendmisselijkheid is bekend. Dit treedt meestal vroeg in de zwangerschap op en het is ook vaak een teken waaraan vrouwen merken dat ze zwanger zijn. Over het algemeen neemt de misselijkheid na de derde maand van de zwangerschap weer af.
Tips bij misselijkheid: eet ’s morgens voor het opstaan iets (laat uw partner een licht ontbijtje op bed brengen of leg ’s avonds al iets klaar), eet over de gehele dag meerdere kleine hapjes in plaats van een grote maaltijd en vermijd vet en sterk gekruid eten.
Sommige vrouwen braken ook bij de misselijkheid. Dit is normaal. Wanneer u echter alles wat u gegeten en gedronken heeft weer uitbraakt, dan is het geen normale situatie meer. Wendt u zich in dit geval tot uw huisarts of verloskundige.

Stichting ZEHG; (ernstige) zwangerschapsmisselijkheid of hyperemesis gravidarum.

Obstipatie

Obstipatie wordt ook wel verstopping genoemd. Het betekent dat u minder vaak naar het toilet kunt gaan voor de ontlasting of dat u wel drang hebt, maar het niet lukt omdat de ontlasting bijvoorbeeld erg hard is. Het ontstaat meestal doordat hormonen in de zwangerschap de darmen wat langzamer laten werken.
Het is verstandig vezelrijke voeding te eten (zoals pruimen en groentes), per dag twee liter vocht te drinken en voldoende te bewegen. Met deze maatregelen blijft de ontlasting vaak wat zachter en komt het iets frequenter. Blijft de ontlasting hard ondanks het opvolgen van de voedingsadviezen, meldt dit dan aan uw verloskundige.

Pigmentatie

In de zwangerschap komt er meer hormoon vrij die de pigmentatie laat toenemen. Dit is het best te zien aan de donkere streep die zichtbaar wordt tussen uw navel en uw schaambeen. Ook worden de tepels donkerder en kunnen er vlekken ontstaan in het gezicht (zwangerschapsmasker genoemd), ter hoogte van littekens en op plaatsen waar knellende kleding heeft gezeten. De vlekken worden erger in de zon en onder de zonnebank, dus let hiermee op (smeert u zich in met een sunblocker of draag een petje).

Rugpijn

Door het groter en zwaarder worden van de buik kan er rugpijn ontstaan. Meestal wordt dit laag in de rug gevoeld. Het is beter rugpijn proberen te voorkomen in plaats van te genezen. Enkele tips: zet bij het staan uw voeten recht onder de heupen, buig uw knieën licht en zet uw bekken in de middenstand (u voelt zelf wat de middenstand is door eens naar voren te kantelen en eens naar achteren te kantelen), probeer zo min mogelijk te bukken; buig in plaats daarvan uw knieën wanneer u iets opraapt, draag geen zware dingen meer (boodschappentas met wieltjes / zet een ouder kindje vaker in de kinderwagen), zorg voor een stevig matras.

Slecht slapen

Met name de laatste weken slapen zwangeren vaak slecht. Dit komt door het vaak moeten plassen, niet meer lekker kunnen liggen of niet in slaap kunnen komen.
Tips: Drink ’s avonds niet al te veel, zodat u iets minder vaak naar het toilet moet. Probeer met behulp van een kussentje tussen uw benen, onder uw buik of in uw rug een zo prettig mogelijke houding te vinden. Elke slaaphouding is prima zolang u zich er goed bij voelt. Heeft u last van niet in slaap kunnen komen, probeer dan voor het slapen gaan iets ontspannends te doen. Ga in een warm bad liggen, drink warme melk, loop een klein rondje buiten, lees een ontspannend boek, vrij met elkaar. Ondanks al deze tips kan het slapen een probleem blijven. Probeer in dat geval overdag nog even te gaan liggen.

Spataderen

Spataderen kunnen ontstaan of verergeren in de zwangerschap. Dit komt doordat de wanden van de vaten wat slapper zijn door de hormonen en er een verhoogde druk in de vaten is door vertraagde afvoer van bloed. Spataderen kunnen pijn doen en uw benen kunnen zwaar aanvoelen.
Spataderen komen niet alleen in de benen voor, maar kunnen ook in de schaamlippen optreden. Ook hier zijn ze pijnlijk en geven ze een zwaar gevoel.
Tips: Probeer niet met uw benen over elkaar te zitten (dit geeft nog meer druk in de benen en de schaamlippen).
Probeer tijdens een rustmoment op de dag de benen hoog te leggen.
Vermijd langdurig staan, wandel regelmatig een stukje om de bloedcirculatie te bevorderen, maak af en toe draaiende bewegingen met uw voeten, draag geen hoge hakken en zet het voeteneinde van uw bed wat hoger. Verder kunt u speciale kousen of panty’s dragen die steun aan uw benen geven. Gebruik deze alleen na overleg met uw huisarts.
Helaas verdwijnen spataderen niet helemaal na de bevalling.

Striae/striemen

Door de groei van de buik en de borsten kunnen de vezels in de huid soms scheuren. Dit wordt zichtbaar als paarse/roze lijnen op uw buik/borsten. Deze lijnen worden striae of striemen genoemd. Het is niet pijnlijk en niet gevaarlijk. Sommige vrouwen ervaren wel jeuk ter hoogte van de striae.
Niet iedere zwangere krijgt striae. Sommige zwangeren smeren een speciale striaecrême op hun buik en borsten. Helaas is niet bewezen dat dit werkt. Tip: mochten de striae jeuken dan kunt u mentholpoeder of mentholgel op de striae strooien/smeren.
Na de bevalling zullen de paarse/roze lijntjes langzaam in witte/parelmoerkleurige lijntjes veranderen. Ze gaan helaas dus niet meer helemaal weg.

Vaginale afscheiding

Tijdens de zwangerschap is er meer vaginale afscheiding. Deze afscheiding is helder van kleur en ruikt niet. In de laatste weken kan deze afscheiding dunner/waterig worden. Een enkele keer geeft dit wel eens verwarring, omdat dit ook vruchtwater zou kunnen zijn. Vruchtwater heeft echter een typische zoete geur en kan witte vlokjes bevatten wat het onderscheid makkelijker maakt.
Wanneer de afscheiding stinkt, een kleur heeft (bijvoorbeeld geel of groen), bloed bevat, irritatie of jeuk geeft, meldt dit dan aan uw verloskundige of uw huisarts. Er kan dan sprake zijn van een bacteriële infectie of schimmelinfectie welke behandeld moet worden.

Vermoeidheid

De eerste weken van uw zwangerschap kunt u erg moe zijn. Dit wordt veroorzaakt doordat er veel energie noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het kind en alle aanpassingen in het lichaam. Tip:  probeer zoveel mogelijk toe te geven aan de vermoeidheid; doe het wat rustiger aan, ga op tijd naar bed en probeer eens tussen de middag of direct na uw werk even een uurtje te slapen.
Meestal is de vermoeidheid rond twintig weken zwangerschap weer verdwenen. Sommige vrouwen voelen zich dan zelfs beter dan ooit. De laatste weken van de zwangerschap neemt de vermoeidheid meestal weer toe. Dit komt doordat de dagelijkse bezigheden u meer energie kosten in verband met de zware buik en doordat u ’s nachts slechter slaapt. Dit is normaal. Probeer ook nu weer rustig aan te doen en overdag een uurtje te slapen.

Vocht vasthouden

Het is normaal dat u in de zwangerschap last krijgt van dikke vingers en voeten, u houdt meer vocht vast. Met name in warme zomermaanden komt dit vaak voor. Tip: belangrijk is goed te blijven drinken en voeten regelmatig even hoog te leggen, zodat het vocht weer wat uit de benen kan zakken. Doe op tijd uw ringen af, zodat die niet vast gaan zitten. Na de bevalling zal het vocht langzaam weer verdwijnen.
Soms is vocht vasthouden een teken van een hoge bloeddruk. Vaak gaat het dan gepaard met andere klachten zoals hoofdpijn, sterretjes zien, zich niet lekker voelen. Wanneer u hier last van heeft, meldt dit uw verloskundige dan direct. Zij controleert dan uw bloeddruk en uw urine.

Scroll naar boven