Geslachtsgemeenschap

Wanneer, hoe vaak en hoe vrijen?

Wat telt is niet zozeer de frequentie, maar wel de regelmaat en het tijdstip. De kans op een zwangerschap is het grootst als er vlak voor of op de dag van de eisprong gevrijd wordt.
Een eicel kan worden bevrucht gedurende 12 tot 24 uur na de eisprong.
Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in de vagina en de baarmoeder.

Wanneer vrijen?

De beste kans op bevruchting heb je als je dus om de twee dagen vrijt, vanaf zes dagen voor tot twee dagen na de verwachte eisprong. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is dit dus vanaf de tweede week gedurende een tiental dagen. Duurt de cyclus langer, dan valt de vruchtbare periode later, duurt de cyclus korter dan valt de vruchtbare periode eerder.
Omdat de zaadcellen er een tijdje over doen voordat ze een eicel hebben bereikt, heeft het vanaf een dag na de eisprong geen zin meer om geslachtsgemeenschap te hebben om een zwangerschap tot stand te brengen. De zaadcel heeft dan niet meer genoeg tijd om de eicel te bereiken.

Hoe vaak vrijen?

Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag. Dit advies wordt gegeven omdat bij mannen met een lage concentratie zaadcellen de concentratie hierdoor nog lager wordt, zodat de kans op bevruchting niet vergroot, maar eerder verkleind wordt. Langer dan twee dagen wachten om zaad ´op te sparen´ is niet nutting, omdat het ongebruikte zaad door het lichaam van de man wordt afgebroken. Om de twee tot drie dagen vrijen zou de kwaliteit van het sperma optimaal houden.

Hoe vrijen?

Of de vrijhouding een invloed heeft op de zwangerschapskans is nog niet helemaal duidelijk. Vaak wordt de zogenaamde ´missionarishouding´ (waarbij de vrouw op haar rug ligt met de benen opgetrokken en de man bovenophaar ligt, met de hoofden aan dezelfde kant) aanbevolen omdat de penis hierbij het dichtst bij de baarmoeder komt. Ook ´op zijn hondjes´ (waarbij de vrouw voorovergebogen zit en de man langs achter penetreert) zou worden aanbevolen voor iemand die zwanger wil worden. Minder geschikte standjes zijn die waarbij de vrouw bovenaan zit, of zittend of rechtstaand vrijen.
De man moet zorgen dat hij de penis tijdens de zaadlozing zo diep mogelijk in de vagina houdt, zodat er zo min mogelijk zaad wegdrupt. Na het terugtrekken van de penis, kan de man de schaamlippen van de vrouw zacht samendrukken om zoveel mogelijk zaad binnen te houden.
Na het klaarkomen van de man blijft de vrouw nog even op haar rug liggen, eventueel met een kussen onder de billen om het bekken naar achter te laten kantelen, zodat zwaartekracht het sperma kan helpen de weg naar de eileider te vinden.
Bij zowel mannen als vrouwen zou opwinding de kans op bevruchting vergroten. Hoe langer de man wordt opgewonden vóór de zaadlozing, hoe beter de kwaliteit van het zaad is.
Vrouwen worden door opwinding vochtiger, wat de penetratie gemakkelijker en prettiger maakt. Ook zorgt het vocht voor betere voortbeweging van het zaad. Een orgasme van de vrouw zou de kans op zwangerschap verhogen door de samentrekkingen die ermee gepaard gaan.
Om de kans dat de eicel bevrucht wordt te vergroten, wordt het gebruik van douches of glijmiddelen direct voor de geslachtsgemeenschap afgeraden. Het nemen van een douche of bad tijdens of vlak na de geslachtsgemeenschap kan de kans op bevruchting verkleinen. Met het wassen van de vagina kan het best worden gewacht tot enkele uren na het vrijen.

Scroll naar boven