Factoren die een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid
Leeftijd
De kans om zwanger te worden neemt af met de leeftijd. De maandelijkse kans van een vrouw om een zwangerschap die leidt tot de geboorte van een levend kind, is tot en met het 30e levensjaar constant, daarna neemt dit af. Dit betekent dat een 35 jarige er gemiddeld langer over doet om zwanger te worden dan een 20 jarige.
De frequentie van geslachtsgemeenschap daalt meestal ook met het ouder worden.
Roken
Behalve dat roken nadelig is voor de zich ontwikkelde embryo, is ook bewezen dat roken de kans op een zwangerschap verlaagt. Omdat binnen een relatie man en vrouw vaak een gelijksoortig rookgedrag hebben, zou het effect ook (gedeeltelijk) verklaard kunnen worden door een verminderde vruchtbaarheid van de man ten gevolge van roken. Roken beïnvloed de spermakwaliteit nadelig.
Alcohol
Licht tot matig alcoholgebruik ten tijde van de vruchtbare periode verlaagt de kans op een zwangerschap van een vrouw. Overdadig alcoholgebruik heeft een bewezen nadelig effect op de vruchtbaarheid van de man.
Eetstoornissen
Abnormaal eetgedrag, obesitas of sterke vermagering, gaat vaak gepaard met hormonale veranderingen en cyclusstoornissen en daardoor een verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid.
Anticonceptie
Orale anticonceptie (combinatiepil/minipil) verlaagd de kans op een zwangerschap de eerste drie maanden na het stoppen met de pil. Dit effect is onafhankelijk van de duur van het pilgebruik.
Beroep en omgeving
Van een aantal chemische middelen die worden gebruikt in de land- en tuinbouw, veeteelt en bio-industrie, wordt vermoed dat zij een negatieve invloed hebben op de zaadcellen bij de man.