Zwangerschapsvervolg

hoe ziet de zorg er na de 1e controle verder eruit?

1. 11 WEKEN: DE TERMIJNECHO IS INGEPLAND

Deze wordt uitgevoerd door Echocentrum Eva van Hoorn op de locatie Medemblik. Ingrid Barten en Evelien Tromp, beiden ook verloskundige in het team voeren alle verloskundige echo’s in de zwangerschap uit. In onze tweede spreekkamer in Medemblik zullen deze echo’s plaatsvinden. Neem gewoon plaats in de wachtkamer aan het Gedempt Achterom 1b.

2. < 16 WEKEN: REGEL KRAAMZORG OP TIJD

Neem eens een kijkje op onze website onder het kopje ‘kraambed’. Daar vinden jullie alle organisaties met wie wij goed samenwerken. Eventueel wordt bij de aanmelding bij een organisatie gevraagd of je de zorgverzekering op de hoogte wilt stellen.
Het advies is kraamzorg in ieder geval voor 16 weken te regelen. Verder kun je bij de verzekering informeren of je recht hebt op een kraampakket, zo niet schaf deze dan zelf aan in ieder geval voor 36 weken.

3. 11-12 WEKEN: ER STAAT EEN TELEFONISCHE AFSPRAAK INGEPLAND VOOR DE EVENTUELE NIPT AANVRAAG

Indien de NIPT als screeningstest gewenst is, zal er kort na de termijnecho, rond 11-12 weken een telefonische afspraak gepland worden om de NIPT aanvraag in orde te maken en daar uitleg over te geven. 

4. 11-12 WEKEN: BLOED LATEN AFNEMEN VOOR ZWANGERENSCREENING EN EVENTUEEL NIPT

1. Bij iedere zwangere willen we wat bloed laten afnemen, er wordt gekekennaar o.a. de bloedgroep, rhesusfactor, ijzergehalte en of er geen sprake is van hepatitis B, lues of HIV (infectieziekten). Iedere zwangere krijgt hiervoor een labformulier mee van het DCWF bij de intake. Voor afname moet er een afspraak gemaakt worden, dit kan via www.dcwf.nl. Neem het labformulier ALTIJD mee naar het prikpunt. 

Indien de NIPT als screeningstest gewenst is, kan er vanaf 11 weken en nadat de aanvraag door de verloskundige gedaan is bloed afgenomen worden bij het laboratorium op de locatie Dijklanderziekenhuis Hoorn (poli 7). Dit kan SAMEN met de het normale bloedprikken.

De volgende punten zijn specifiek belangrijk voor de afname van de NIPT:
– Het toestemmingsformulier voor de NIPT-studie, welke jullie meekrijgen bij de intake, moet getekend worden en ontvangen wij graag retour.
– De betaling van de NIPT moet in orde worden gemaakt, hoe dit werkt staat op het labformulier van de NIPT welke jullie van ons hebben ontvangen. Het betaalbewijs moet je kunnen tonen bij het prikpunt (hoeft niet geprint).
– Neem het labformulier van de NIPT geprint mee naar het prikpunt.
– De NIPT kan ALLEEN op de locatie Hoorn Dijklander ziekenhuis afgenomen worden. Iedere werkdag van 07.00 – 17.00 uur. Let op: op vrijdagmiddag > 12.00 uur worden er geen NIPT bepalingen meer verricht.
– Indien de NIPT uitslag binnen is wordt deze altijd doorgebeld door de verloskundige. De overige uitslagen worden vaak de volgende controle besproken.

5. 13 WEKEN: SCREENINGSECHO

Indien de 13 weken screeningsecho gewenst is zal deze door de echoscopist na de termijnecho worden ingepland. Belangrijk te weten is dat deze in het kader van de IMITAS studie uitgevoerd wordt. Het toestemmingsformulier welke jullie meekrijgen bij de intake moet getekend zijn en ontvangen wij graag retour.

6. 16 WEKEN: CONTROLE VERLOSKUNDIGE

Iedere controle meten we de bloeddruk, beoordelen we de groei van de baarmoeder en het kindje en luisteren we de hartslag. De frequentie van de verdere controles stemmen we samen met jullie af.

7. 19-20 WEKEN: SCREENINGSECHO

Indien de 19-20 weken screeningsecho gewenst is zal deze door de echoscopist worden ingepland.

8. 22 WEKEN: 22 WEKEN PRIK

We adviseren rond 22 weken de kinkhoestvaccinatie te halen. Rond 16 weken krijgen jullie al een informatiefolder mee. De afspraak kan gemaakt worden via de GGD, bel hiervoor het nummer 088-01 00 550.

9. 24 WEKEN: REGEL ERKENNING

Indien je gehuwd bent of geregistreerd partners is dit niet van toepassing. Indien je dit niet bent regel dan erkenning liefst voor 24 weken, dit kan bij de gemeente waarin je woonachtig bent.

10. 20-24 WEKEN: ORIENTEER JE ALVAST OP CURSUSSEN EN VOORLICHTINGSAVONDEN

Op onze website www.verloskundigendevooroever.nl kunnen jullie onder het kopje ‘zwangerschap’ en dan het kopjes ‘cursus’ het cursusaanbod in de regio vinden. Onder het kopje ‘bevalling’ en dan het kopje ‘voorlichtingsavonden’ kunnen jullie meer vinden over de voorlichtingsavonden die in samenwerking met de GGD worden gegeven. 

11. 32-34 WEKEN: HET BESPREKEN VAN DE BEVALLING TIJDENS DE CONTROLE

Uiteraard is je partner altijd welkom bij alle controles. Als we de bevalling bespreken raden wij het ook aan om samen te komen.

Scroll naar boven