Anticonceptie

Het is verstandig om hier over na te denken, omdat u enkele weken na de bevalling alweer vruchtbaar kunt zijn. Er zijn tegenwoordig veel verschillende anticonceptiemiddelen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Tijdens de laatste kraambedcontrole zullen we dit met je bespreken. We hebben ook een folder waarin alle anticonceptiemethoden staan beschreven, deze kan je aan ons vragen.
www.anticonceptie.nl

Spiralen

Er zijn twee soorten spiralen, het hormoonspiraal en het (hormoonvrije) koperspiraal. Welke het beste bij jou past is afhankelijk van je medische voorgeschiedenis en je persoonlijke voorkeur. Wij kunnen je hierover informeren en je helpen bij het maken van een keuze. Voor meer informatie over beiden kun je terecht op www.anticonceptie.nl en www.T-safe.nl

Wanneer je hebt gekozen voor een spiraal  kun je hem bij een collega verloskundigenpraktijk laten plaatsen (vraag hiernaar bij ons bij welke verloskundigenpraktijk dit mogelijk is), minimaal 10 weken na je bevalling.
Het plaatsen van een spiraal door de verloskundige wordt (nog) niet door iedere zorgverzekeraar vergoed. De kosten hiervan zijn in 2020 € 64,66 (exclusief spiraal). Het spiraal zelf is bijna altijd voor eigen rekening: T-safe €70,95, Ballerine €119,00 (beide koperspiralen), Mirena €147,47, Kyleena €153,91 (beide hormoonspiralen).

Een spiraal mag niet worden geplaatst wanneer je zwanger bent of een SOA hebt. Twijfel je hierover? Test dan even voordat je een afspraak inplant. Een SOA test kan via de huisarts of een zelftest bijvoorbeeld van  www.soacare.nl.
De plaatsing kan wat gevoelig/pijnlijk zijn. Het is slim om ongeveer een uur voor de plaatsing 1000mg paracetamol (voorkeur bij borstvoeding) of 400mg ibuprofen in te nemen. 

Het is normaal om na het plaatsen wat bloedverlies en buikpijn/krampen te hebben. In de eerste 3-6 maanden na het plaatsen kun je ook wat onregelmatig bloedverlies (spotting) hebben. Met het koperspiraal ben je direct beschermd tegen zwangerschap, met het hormoonspiraal na 7 dagen.

Het is natuurlijk fijn om te weten of het spiraal op de juiste plek zit. Daarom kan je vragen om een 6 weken nacontrole. Ook kun je daarna zelf controleren of je de draadjes nog voelt bij je baarmoedermond, soms is dit lastig te voelen als de draadjes er omheen gekruld zijn. 

Ook voor het verwijderen van het spiraal ben je van harte welkom bij een verloskundigenpraktijk. Dit is relatief makkelijk en nagenoeg pijnloos. Je kunt daarna direct weer vruchtbaar zijn.
Scroll naar top