Anticonceptie

Het is verstandig om hier over na te denken, omdat u enkele weken na de bevalling alweer vruchtbaar kunt zijn. Er zijn tegenwoordig veel verschillende anticonceptiemiddelen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Tijdens de laatste kraambedcontrole zullen we dit met je bespreken. We hebben ook een folder waarin alle anticonceptiemethoden staan beschreven, deze kan je aan ons vragen.
www.anticonceptie.nl

Spiralen

Er zijn twee soorten spiralen, het hormoonspiraal en het (hormoonvrije) koperspiraal. Welke het beste bij jou past is afhankelijk van je medische voorgeschiedenis en je persoonlijke voorkeur. Wij kunnen je hierover informeren en je helpen bij het maken van een keuze. Voor meer informatie over beiden kun je terecht op www.anticonceptie.nl en www.T-safe.nl

Wanneer je hebt gekozen voor een spiraal zullen wij deze voorschrijven en kun je hem bij ons op de praktijk in Medemblik laten plaatsen door Fabiënne, minimaal 10 weken na je bevalling.
Het plaatsen van een spiraal door de verloskundige wordt (nog) niet door iedere zorgverzekeraar vergoed. De kosten hiervan zijn in 2020 € 64,66 (exclusief spiraal). Wanneer blijkt dat jouw zorgverzekeraar de kosten niet vergoed, krijg je van ons een factuur die je zelf moet betalen. Het spiraal zelf is bijna altijd voor eigen rekening: T-safe €70,95, Ballerine €119,00 (beide koperspiralen), Mirena €147,47, Kyleena €153,91 (beide hormoonspiralen).

Een spiraal mag niet worden geplaatst wanneer je zwanger bent of een SOA hebt. Twijfel je hierover? Test dan even voordat je een afspraak inplant. Een SOA test kan via de huisarts of een zelftest bijvoorbeeld van  www.soacare.nl.
Voor de afspraak plannen wij 30 minuten in, maar het plaatsen zelf duurt slechts enkele minuten. De plaatsing kan wat gevoelig/pijnlijk zijn. Het is slim om ongeveer een uur voor de plaatsing 1000mg paracetamol (voorkeur bij borstvoeding) of 400mg ibuprofen in te nemen. 

Het is normaal om na het plaatsen wat bloedverlies en buikpijn/krampen te hebben. In de eerste 3-6 maanden na het plaatsen kun je ook wat onregelmatig bloedverlies (spotting) hebben. Met het koperspiraal ben je direct beschermd tegen zwangerschap, met het hormoonspiraal na 7 dagen.

Het is natuurlijk fijn om te weten of het spiraal op de juiste plek zit. Daarom bieden we na 6 weken een nacontrole aan. Ook kun je daarna zelf controleren of je de draadjes nog voelt bij je baarmoedermond, soms is dit lastig te voelen als de draadjes er omheen gekruld zijn. 

Ook voor het verwijderen van het spiraal ben je van harte welkom. Dit is relatief makkelijk en nagenoeg pijnloos. Je kunt daarna direct weer vruchtbaar zijn. Voor het verwijderen rekenen wij € 25,00.
Scroll naar top