Anticonceptie
Het is verstandig om hier over na te denken, omdat u enkele weken na de bevalling alweer vruchtbaar kunt zijn. Er zijn tegenwoordig veel verschillende anticonceptiemiddelen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Tijdens de laatste kraambed controle zullen we dit met je bespreken. Op de website anticonceptie.nl staat ook veel informatie.
Wil je een spiraal of hormoonstaafje als anticonceptie? Deze kun je bij ons laten plaatsen. Dat is wel zo vertrouwd, bij je eigen verloskundige!
Er zijn twee soorten spiralen, het hormoonspiraal en het (hormoonvrije) koperspiraal. Daarnaast kan je nog kiezen voor een hormoonstaafje. Natuurlijk zijn er ook nog andere vormen van anticonceptie via de huisarts of drogist. Welke anticonceptie het beste bij jou past is afhankelijk van je medische voorgeschiedenis en je persoonlijke voorkeur. Wij kunnen je hierover informeren en je helpen bij het maken van een keuze. Voor meer informatie over anticonceptie kun je terecht op anticonceptie.nl of je kan bij ons informatie opvragen.
www.anticonceptie.nl
Informatie over spiralen plaatsen
Je overweegt om een spiraal te laten plaatsen. De verloskundige of huisarts heeft je voorgelicht over de verschillende spiralen. Mocht dit niet zo zijn, of als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan contact met ons op.
Bij onze praktijk kan je terecht voor de plaatsing van onderstaande spiralen:
- T-Safe koperspiraal. Dit is een hormoonvrij spiraal dat als enige spiraal 10 jaar lang betrouwbaar is. T-Safe is het meest betrouwbare koperspiraaltje volgens het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap).
·       Multi-Safe koperspiraal. Dit spiraal heeft een hoefijzervorm en kan 5 jaar blijven zitten.
·       Flexi-T koperspiraal. Hierin heb je nog verschillen. De Flexi-T 300, de Flexi-T +300 en de Flexi-T +380. Het spiraal heeft een T-vorm met afgeronde hoeken, gemaakt van kunststof en koper. In de meest vruchtbare periode wordt de +380 (dit heeft te maken met hoeveelheid koper op spiraal) geadviseerd. Dit spiraal kan 5 jaar blijven zitten
·       Mirena hormoonspiraal. Dit is een hormoonhoudend spiraal dat 6 jaar lang betrouwbaar is. Bij het gebruik van Mirena kan het menstruatiepatroon veranderen of kan de menstruatie zelfs helemaal wegblijven.
·       Kyleena hormoonspiraal. Dit is een hormoonhoudend spiraal dat 5 jaar lang betrouwbaar is. Het Kyleena spiraaltje is iets kleiner dan het Mirena hormoonspiraal en bevat minder hormonen. De werking is verder gelijk aan Mirena.
Wanneer spiraal plaatsen?
Een spiraaltje kan geplaatst worden vanaf 10 weken na de bevalling. Na een keizersnede is plaatsing mogelijk vanaf 12 weken.
Afspraak maken voor plaatsing
Een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraaltje kan door contact op te nemen met de praktijk.
Kosten spiraalplaatsing
De kosten voor het plaatsen van een spiraaltje worden over het algemeen vergoed door je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar niet alle kosten vergoedt of dat het bedrag (deels) van het eigen risico afgaat. Dit verschilt per verzekering en polis.
Let op: de kosten van de spiraal zelf worden niet vergoed vanuit de basisverzekering aan vrouwen vanaf 21 jaar, tenzij zij hiervoor aanvullend verzekerd zijn.
De procedure
Met behulp van een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt. Daarna wordt de baarmoeder opgemeten en kan de spiraal worden geplaatst. Het plaatsen van het spiraaltje zelf duurt een paar minuten. De plaatsing kan wat gevoelig/pijnlijk zijn. Het is slim om ongeveer een uur voor de plaatsing 1000mg paracetamol (voorkeur bij borstvoeding) of 400mg ibuprofen in te nemen.Â
Soa en zwangerschap
Voor het plaatsen van een spiraaltje is het belangrijk om zeker te weten dat er geen risico bestaat dat je een soa heeft of zwanger kunt zijn. Vrij daarom in ieder geval veilig tot aan de plaatsing. Twijfel je, bespreek dit met ons!
Nacontrole
Tot zeker 6 weken na de plaatsing kan je altijd contact met ons opnemen bij klachten of vragen. Wij plannen geen nacontrole in omdat we na de plaatsing echoscopisch controleren of het spiraal goed zit. Daarnaast kan je ook zelf controleren of de spiraal goed zit.
Ook voor het verwijderen van het spiraal ben je van harte welkom. Dit is relatief makkelijk en nagenoeg pijnloos. Je kunt daarna direct weer vruchtbaar zijn.
Adviezen na plaatsing spiraal
Deze adviezen krijg je na plaatsing van een spiraal.
Vandaag heb je een spiraaltje laten plaatsen. Graag geven we de volgende adviezen:
- De eerste dag na plaatsing raden we geslachtsgemeenschap af. Daarnaast adviseren wij om geen tampons of menstruatiecup te gebruiken tijdens de eerste dagen na plaatsing.
- Tijdens de eerste menstruatie wordt het gebruik van een menstruatiecup afgeraden. Als je hierna een menstruatiecup wil gebruiken, let er dan op dat het vacuüm verbroken wordt, voordat je de cup verwijdert.
- Na het plaatsten kan je de eerste dagen wat last hebben van bloedverlies en/of krampen. Bij deze klachten mag je 2 x 500 mg paracetamol of Ibuprofen 1x 400 mg innemen. Geef je borstvoeding? Dan heeft paracetamol de voorkeur.
- De koperspiralen T-Safe en Ballerine beschermen direct na plaatsing tegen zwangerschap.
- De hormoonspiralen Mirena en Kyleena zijn 7 dagen na plaatsing een betrouwbaar anticonceptiemiddel. Vanaf dit moment kan er weer onbeschermde geslachtgemeenschap plaatsvinden. Is de spiraal binnen 7 dagen na de eerste dag van de menstruatie geplaatst, dan is deze direct betrouwbaar.
Welke klachten kunnen voorkomen?
- De eerste 3-6 maanden moet je lichaam wennen aan het spiraaltje. Je kunt klachten ervaren als onregelmatig bloedverlies (spotting), heviger bloedverlies en krampen. Na deze periode is je lichaam gewend aan de spiraal en nemen deze klachten af.
- Lichte buikpijn of krampen
- Meer vaginale afscheiding
Wanneer bellen?
De verloskundige blijft contactpersoon tot 6 weken na het plaatsen van de spiraal. Voor eventuele vragen kan je contact opnemen. Na 6 weken neemt de huisarts deze zorg over.
Indien je na het plaatsen van de spiraal een of meer van onderstaande klachten ondervindt, neem dan contact met ons op:
- Bij koorts (temperatuur boven de 38,5°C), vooral in combinatie met buikpijn en veranderde afscheiding (stinkend of kleurverandering).
- Bij hevig bloedverlies met stolsels en duizelingen.
- Bij buikpijn die niet afneemt met goede pijnstilling (2 x 500 mg paracetamol elke 4-6 uur).
- Als de spiraal door krampen in de eerste 6 weken eruit komt.
- Als jehet gevoel heeft dat je de spiraal zelf voelt.
- Bij aanhoudende klachten die ontstaan zijn na het plaatsen van de spiraal.
Controle na 6 weken
Ongeveer 6 weken na de plaatsing plannen wij een nacontrole om te kijken of het spiraaltje nog goed op zijn plaats zit en je geen klachten hebt. Daarna kan je ook zelf controleren of de spiraal goed zit. De zelfcontrole gaat als volgt: breng een of twee vingers diep in de vagina en zoekt eerst de baarmoedermond (deze voelt vaak stug aan, zoals het puntje van je neus). Langs de baarmoedermond kan je met een draaiende beweging een dun draadje van de spiraal onder je vinger voelen. Op dat ogenblik weet je dat het spiraaltje goed zit. Het spiraaltje zelf mag niet te voelen zijn bij de zelfcontrole. Voel je geen draadjes meer of zijn ze heel kort of juist lang geworden, dan zit de spiraal misschien niet meer goed. Maak in deze gevallen een afspraak bij ons. Let op: trek niet aan de touwtjes!
Vervanging of verwijdering
Na plaatsing krijg je een kaartje mee waarop de datum van plaatsing genoteerd is en wanneer de spiraal uiterlijk weer verwijderd moet worden. De meeste spiralen moeten na 5 a 6 jaar vervangen worden, de enige uitzondering is T-Safe, die mag 10 jaar blijven zitten. Voor vervanging of verwijdering van een spiraaltje kan je ook bij ons terecht.
Â
Informatie over hormoonstaafje plaatsen
Je overweegt om een hormonstaafje te laten plaatsen. De verloskundige of huisarts heeft je voorgelicht over het hormoonstaafje. Mocht dit niet zo zijn, of als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan contact met ons op.
Bij onze praktijk kan je terecht voor de plaatsing van het hormoonstaafje. Het hormoonstaafje is een dun kunststof staafje ter grootte van een lucifer. Het hormoonstaafje wordt vlak onder de huid van je bovenarm ingebracht.
Het hormoonstaafje kan 3 jaar blijven zitten en beschermt je gedurende deze tijd je tegen een zwangerschap. Het hormoonstaafje zorgt ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt.
Hoe werkt het hormoonstaafje?
Elke dag geeft het staafje een hele kleine hoeveelheid van het progestageen etonogestrel af aan je lichaam. Het hormoon zorgt ervoor dat het signaal van de klier die normaal het sein geeft aan je eierstokken om een eisprong te laten ontstaan niet aankomt. Er komt dus geen eicel vrij en daardoor kan er geen bevruchting ontstaan en dus ook geen zwangerschap.
Het hormoonstaafje kan maximaal 3 jaar blijven zitten. Na het verwijderen kan je snel weer vruchtbaar zijn.
Wanneer hormoonstaafje plaatsen?
In principe kan elke vrouw die een keer ongesteld is geweest een hormoonstaafje laten plaatsen.
Hieronder een aantal mogelijkheid met startadviezen:
- Je hebt minimaal een maand geen andere vorm van hormonale anticonceptie gebruik. In dit geval kan het hormoonstaafje worden ingebracht vanaf de eerste tot en met de vijfde dat van je menstruatie. Je bent dan meteen beschermd tegen zwangerschap.
- Je wilt overstappen van een combinatiepil, ring of pleister. Het beste is dan om het hormoonstaafje te laten inbrengen op de eerste dag nadat je de laatste actieve pil uit de pilstrip hebt ingenomen of op de dag waarop de ring of de pleister wordt verwijderd. Je kunt het uiterlijk nog laten inbrengen op de dag dat je eigenlijk met de nieuwe pilstrip, ring of pleister zou beginnen. Je bent dan meteen beschermd tegen zwangerschap.
- Je wilt overstappen van een oestrogeenvrije pil, prikpil of hormoonspiraaltje. Als je de oestrogeenvrije pil gebruikt, kun je op elk moment overstappen naar een hormoonstaafje.
- Wanneer je de prikpil gebruikt, dien je over te stappen op de dag waarop je eigenlijk je volgende injectie zou krijgen.
- Gebruik je een hormoonspiraaltje, dan laat je het staafje inbrengen op de dag waarop het spiraaltje verwijderd wordt. Je bent dan meteen beschermd tegen zwangerschap.
- Je wilt beginnen na een bevalling. Geef je borstvoeding, dan dienst het staafje ingebracht te worden na de 4e week na de bevalling. Bovendien moet je de eerste 7 dagen na inbrengen van het staafje een condoom gebruiken.
- Geef je geen borstvoeding, dan dienst het staafje ingebracht te worden tussen de 21e en 28e dag na de bevalling. Als je later start wordt geadviseerd om hier ook de eerste 7 dagen een condoom te gebruiken.
Afspraak maken voor plaatsing van een hormoonstaafje
Een afspraak maken voor het plaatsen van een hormoonstaafje kan door contact op te nemen met de praktijk.
Kosten hormoonstaafje plaatsing
De kosten voor het plaatsen van een hormoonstaafje bedragen €73,35. Deze kosten kunnen worden gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar niet alle kosten vergoedt of dat het bedrag (deels) van het eigen risico afgaat. Dit verschilt per verzekering en polis.
Let op: de kosten van het hormoonstaafje zelf worden niet vergoed vanuit de basisverzekering aan vrouwen vanaf 21 jaar, tenzij zij hiervoor aanvullend verzekerd zijn. De implanon zelf kost €129,60.
De procedure
Het inbrengen van het hormoonstaafje is een korte, eenvoudige handeling. Het staafje wordt ingebracht in de binnenkant van het bovenste deel van de arm.
Je bovenarm wordt plaatselijk verdoofd. Daarna wordt het staafje net onder de huid ingebracht met behulp van een soort naald.
Als dit is gedaan, zal er een drukverband om je arm worden gelegd. Het drukverband kun je na 24 uur zelf verwijderen. Bij dergelijke ingrepen kan het wel eens voorkomen dat er een blauwe plek ontstaat. Deze is meestal van korte duur.
Soa en zwangerschap
Wanneer je al gemeenschap hebt gehad, moet een zwangerschap worden uitgesloten voordat je kunt starten met je anticonceptie of je moet wachten op de eerste menstruatie.
Als je wilt beginnen met een hormoonstaafje na een abortus of miskraam, dan dient het hormoonstaafje binnen 5 dagen na de abortus of miskraam ingebracht te worden.
Als het staafje later wordt ingebracht, dient er de eerste 7 dagen een condoom te worden gebruikt.
Als je tussen de abortus of miskraam en het inbrengen van het hormoonstaafje al wel geslachtsgemeenschap hebt gehad, dan moet je eerst nagaan of je niet zwanger bent. Doe dan eerst een zwangerschapstest.
Bijwerkingen
Sommige vrouwen kunnen met name in de eerste maanden last krijgen van hoofdpijn, acné, gevoelige of pijnlijke borsten, gewichtstoename of infectie van de vagina. Net als bij alle andere anticonceptiemethoden zonder het hormoon oestrogeen, kan het menstruatiepatroon veranderen.
Tijdens de eerste maanden na het inbrengen kan er vrij langdurig bloedverlies optreden, meestal in de vorm van steeds kleine beetjes bloed (dit heet spotting). Het bloedingspatroon kan echter bij 1 op de 5 vrouwen ook geheel wegblijven. Het menstruatiepatroon in de eerste drie maanden geeft bij veel vrouwen een goede indicatie voor het patroon in de tijd erna. Het kan prettig zijn om een menstruatiekalender in te vullen en zo bij te houden hoe jouw bloedingspatroon eruit ziet.
Nacontrole
Na het inbrengen van het hormoonstaafje zullen we controleren of het op de goede plek zit. Zelf kun je het staafje ook voelen als je er met je vinger overheen gaat. Ook kun je de beide uiteinden van het staafje tussen duim en wijsvinger voelen. Dit kan door de duim aan de bovenkant van het staafje te plaatsen en licht te drukken. Vervolgens kan het andere uiteinde gemakkelijk met de wijsvinger worden gevoeld. Als je het staafje niet voelt neem dan contact met ons op.
Bij twijfel wordt aangeraden om een condoom te gebruiken totdat er gecontroleerd is dat het staafje goed is ingebracht.