Belangrijke dingen over een pasgeboren baby

Geel zien van de baby

Als de baby 3 dagen oud is kan hij/zij geel gaan zien.
De lever van een pasgeboren baby is niet rijp genoeg om bilirubine uit het bloed af te breken, de concentratie bilirubine in het bloed wordt dan te hoog waardoor de baby geel gaat zien.
Een beetje geel zien is niet erg, maar als de baby erg geel ziet is het verstandig om de concentratie van het bilirubine in het bloed te bepalen. De verloskundige kan goed inschatten of een baby normaal geel ziet of afwijkend geel ziet. Het bilirubine gehalte van het bloed wordt bepaald uit een paar druppeltjes bloed uit het hieltje van de baby, dit prikje wordt in het ziekenhuis laboratorium gegeven.
Als de waarde te hoog is moet de baby in het ziekenhuis worden opgenomen, om onder de lamp te liggen.

Hielprik en gehoortest

Tussen de 4e en 7e dag komt de wijkverpleegkundige langs voor de hielprik en de gehoortest.
Voor de hielprik wordt het bloed van de baby, met uw goedkeuren, opgestuurd naar een landelijk laboratorium. Daar wordt het nagekeken op ernstige maar zeldzame aandoeningen, waaronder een aandoening van de schildklier, een aandoening van de bijnier, een bloedziekte (sikkelcelziekte) en een aantal stofwisselingsziekten. De meeste daarvan zijn erfelijk. Ze komen gelukkig niet vaak voor. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Als uw kind deze ziekte heeft of drager is wordt er contact met u opgenomen. Vroegtijdige opsporing hiervan is belangrijk om schade aan de gezondheid te voorkomen of te beperken.
Bij de gehoortest wordt een dopje in het oor van je slapende baby gedaan, een metertje meet het terugkaatsen van het geluidje door de gehoorbotjes. De uislag krijg je meteen te horen.
De wijkverpleegkundige laat verder het groeiboekje achter met daarin informatie over het consultatiebureau. Als je kindje ongeveer twee weken oud is, komt de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau thuis langs om je kindje verder in te schrijven. 
Klik hieronder op de folder voor meer informatie. Meer informatie over de hielprikscreening en de gehoorscreening kan je vinden op de website van het RIVM

Stripverhaal over de hielprik. Ook vertaald in het Farsi (Iran), Tigrinya (Eritrea) en Somalisch (Somalië)

Huilen van de baby

Alle baby’s hebben een huiluurtje.
Als je baby huilt, is het belangrijk dat je eerst uitzoekt wat de reden kan zijn. Vaak wil de baby gevoed worden. De baby kan te warm of te koud zijn. Kan behoefte hebben om bij je te zijn, of gewoon zuig behoefte. Je kunt een pasgeboren baby nog niet verwennen, dus geef hem veel aandacht. Soms is het een hele klus om uit te zoeken waarom een baby huilt, je kunt er behoorlijk hopeloos van worden. Maar wanhoop niet op een gegeven moment stopt de baby echt met huilen, en valt weer heerlijk in slaap.
Een pasgeboren baby bij je in bed laten slapen is meestal niet zo veilig, wel is het verstandig om de eerste weken het bedje of wiegje in jullie slaapkamer te zetten. Sommige baby worden rustig als je ze stevig instopt, in de baarmoeder hebben ze ook weinig ruimte en er zijn baby’s die onrustig worden van die bewegende armpjes en beentjes van zichzelf. Het bedje voorverwarmen met een kruikje maakt baby’s ook vaak rustiger, en soms helpt het om een pyjama of T-shirt van jezelf in het bedje te leggen, de baby ruikt dan je geur en valt heerlijk in slaap.

Voor huilbaby’s: Osteopaat, F. Mulder te Hoorn, tel nr. 0229 29988

Meconium

De eerste poep van je baby noemen we meconium. Meconium is een taai groenig spul. Het is handig om je baby’s billen na het verschonen met vaseline in te smeren. Zo voorkom je dat de meconium aan de billen van je baby gaat vastplakken.

Navelstompje

Na het doorknippen van de navelstreng blijft er een stukje navelstreng achter op het buikje van de baby. De eerste dagen ziet dit een beetje glazig, na twee of drie dagen verkleurt het zwart en gaat het indrogen, vervolgens laat het navelstompje ergens in de eerste of tweede week na de geboorte van je baby los, het valt eraf! Het naveltje kun je in het begin schoonmaken met een beetje alcohol, de kraamverzorgster helpt je hier bij.
Als het naveltje is afgevallen kan er soms nog wat bruinrood wondvocht uitkomen, dit is onschuldig. Let goed op dat de navel niet gaat ontsteken, de baby kan dan een rode vlek rond de navel krijgen, de navel “stinkt” en de baby krijgt koorts of juist een ondertemperatuur. Bel dan altijd met je verloskundige of huisarts.

Pukkels

Er zijn twee verschillende soorten pukkeltjes:

Miliae
Miliae zijn kleine witte stipjes ter grootte van een speldenknop, ze zitten vooral rond de neus, maar kunnen verspreid over het hele gezichtje voorkomen. Het zijn de talgkliertjes die in de baarmoeder voor huidsmeer zorgen, het witte puntje is een beetje talgafscheiding.
De miliae verdwijnen spontaan en zijn onschuldig.

Erythema Toxicum Neonatorum
Deze pukkeltjes lijken op vlooienbeten, meestal omgeven door een rode huidsverkleuring, en er kan een puskopje op zitten. Het ontstaat meestal op de 2e dag. Het kan verspreid over het hele lichaam voorkomen, behalve op het gezichtje. Het is onschuldig en verdwijnt binnen 24 tot 48 uur.

Vitamine K

Vitamine k speelt een rol bij de bloedstolling, bij een tekort hiervan kan een hersenbloeding optreden. Vitamine k komt iets te weinig voor in de borstvoeding. Daarom is het advies om vanaf de 8e dag dagelijks vitamine k druppels aan je baby te geven, indien je borstvoeding geeft.
Vitamine k kun je kopen bij de apotheek of drogist
Vitamine k is toegevoegd aan flesvoeding.

Wegen

Volgens protocol zal de kraamverzorgende een aantal keer in de kraamtijd de baby wegen.
De meeste baby’s vallen de eerste dagen af in gewicht. De baby mag de eerste 10 dagen 10 % van zijn geboortegewicht afvallen.
Als een baby teveel afvalt, kan je beginnen met de baby vaker aan de borst te laten drinken, of als dit niet gaat wat extra voeding af te kolven.
Dit doe je altijd in overleg met ons.

Scroll naar boven