Kraambed
Kraamtijd
Eindelijk is het dan zover, je baby is geboren. Je bent heerlijk thuis met je kindje. Gebruik de eerste dagen om in alle rust te wennen aan jullie nieuwe gezinnetje. Trots als je bent wil je natuurlijk dat iedereen je kindje komt bewonderen, maar het is niet erg als je een dagje of 2 rustig aan wilt doen met visite.
Je hebt een kraamverzorgster in huis die alles uit handen kan nemen, maak hier ook gebruik van zodat je goed kan herstellen van de bevalling. Als je eenmaal een beetje tot jezelf ben gekomen kan er kraamvisite komen of misschien wil je wel een kraamfeest geven. Probeer de visite een beetje te plannen, dat geeft ook rust. Kraamvisite is natuurlijk gezellig, maar soms ook vermoeiend.
De kraamverzorgster
Bij een thuisbevalling of als je kiest voor een poliklinisch bevalling komt er een kraamverzorgster de verloskundige assisteren. Daarna zal zij de eerste acht dagen van de kraamtijd overdag in het gezin blijven. Als je in het ziekenhuis bevalt komt de kraamzorg direct als je thuiskomt uit het ziekenhuis, je moet natuurlijk wel even van tevoren het kraambureau bellen wanneer en hoelaat je thuis komt.
De kraamverzorgster zal elke dag medische controles doen bij moeder, zoals de temperatuur meten, baarmoederstand voelen, bloedverlies beoordelen, plas en ontlastingpatroon bespreken en eventuele hechtingen controleren. Ook de controles bij de baby worden gedaan door de kraamverzorgster, zoals het navelstompje controleren, plas en ontlasting patroon beoordelen, kleur bekijken en helpen bij borst of flesvoeding. Ze zal je ook veel advies en handige tips geven.
De kraamverzorgster fungeert als het ware als tussenpersoon die de verloskundige de informatie geeft die nodig is om te bepalen hoe de lichamelijke en geestelijke conditie is van moeder en de baby.
Als je naar het buitenland verhuisd dan is daar geen kraamzorg. Vindt je het toch fijn dat er een kraamverzorgster in huis komt, klik dan hier.
De verloskundige
De verloskundige komt de eerste tien dagen regelmatig langs, meestal om de dag, om te bekijken of alles goed verloopt. Als er problemen zijn in het kraambed dan bespreekt de kraamverzorgster met de verloskundige wat er het beste kan gebeuren om het probleem op te lossen. De verloskundige controleert of het kindje goed groeit, temperatuur stabiel houdt, hoeveel plas en poepluiers de baby heeft en hoe de borst of flesvoeding gaat. Als het nodig is geeft de verloskundige hier advies in of helpt ze met bijvoorbeeld aanleggen met de borstvoeding. Ook controleert de verloskundige de medische controles die de kraamverzorgster bij de kraamvrouw heeft gedaan. Er wordt natuurlijk ook gesproken hoe het voelt als kersverse ouders.
In de kraamtijd en tot zeker zes weken daarna kan je bij problemen altijd het spoednummer van de verloskundige bellen.