Menstruele cyclus

De menstruele cyclus is erop gericht om een zwangerschap tot stand te brengen. Iedere maand bereidt het lichaam zich daarop voor door een eicel te laten rijpen en het baarmoederslijmvlies voor de innesteling van een bevruchte eicel te laten groeien.
Ontstaat er geen zwangerschap, dan wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies en bloed afgestoten, dit noemen we de menstruatie.

De menstruele cyclus bestaat uit de menstruatie, de opbouwfase, de eisprong en  de uitrijpingsfase.

Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron ondergaat het baarmoederslijmvlies cyclische veranderingen.
Het baarmoederslijmvlies kent bij een cyclus van 28 dagen drie fases:

  • Menstruatie / menstruele fase van dag 1 tot en met dag 5
  • Opbouwfase / proliferatiefase van dag 6 tot en met dag 14
  • Uitrijpingsfase / secretiefase van dag 15 tot en met dag 28
    De eisprong is gemiddeld bij een cyclus van 28 dagen rond dag 14, maar er komen grote individuele spreidingen voor.
    Kortere cycli van 21 dagen en langere cycli van circa 40 dagen komen echter ook voor.

Opbouwfase

In de opbouwfase is vooral het hormoon oestrogeen actief. Oestrogeen wordt gemaakt door de eierstokken en zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies gaat groeien. Op deze manier bereidt het baarmoederslijmvlies zich voor op de innesteling van een embryo. Tegelijkertijd ontwikkelt zich in een van de eierstokken een eiblaasje (follikel). In het eiblaasje is een eicel aanwezig, die tijdens de groei van het eiblaasje uitrijpt. 

Eisprong

Als het eiblaasje groot genoeg is, vindt de eisprong plaats. De eisprong wordt mogelijk gemaakt door het LH hormoon. De LH piek valt in de cyclus rond de twaalfde en dertiende dag. 10-12 uur na de LH piek barst het eiblaasje (follikel) open, hierdoor komt de eicel vrij. Het lege eiblaasje blijft over, deze gaat het hormoon progesteron produceren. De eicel die is vrijgekomen kan door de eileider op weg gaan naar de baarmoeder. Als de eicel op zijn reis door de eileider een zaadcel tegenkomt, kan er een bevruchting optreden en ontstaat er een embryo. Het embryo moet zich vervolgens gaan innestelen in het baarmoederslijmvlies om verder te kunnen groeien. 

Uitrijpingsfase

Kort na de eisprong stopt het baarmoederslijmvlies met dikker worden. In deze periode wordt er veel slijm geproduceert en is het baarmoederslijmvlies gedurende enkele dagen erg geschikt voor het innestelen van een embryo. Dit uitrijpen van het baarmoederslijmvlies word veroorzaakt door het hormoon progesteron. Als er geen innesteling plaatsvindt, zorgt een daling van progesteron ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt klaargemaakt om te worden afgestoten.

Menstruatie

De laatste fase is de menstruatie. Het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Het afstoten van baarmoederslijmvlies gaat gepaard met vaginaal bloedverlies. Na het afstoten van het baarmoederslijmvlies begint de opbouw van het slijmvlies opnieuw.

Scroll naar boven