Foliumzuur

In de eerste weken van een zwangerschap vormt zich bij een kind de aanleg voor het centrale zenuwstelsel. Daaruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. Het is belangrijk dat dit proces goed verloopt. Als er in dit proces een stoornis optreedt, kunnen aangeboren afwijkingen aan het ruggenmerg en of aan de hersenen ontstaan. Deze afwijkingen worden neuraal buisdefecten genoemd. Een van die afwijkingen is een open ruggetje, ook wel spina bifida genoemd. De kans om een kind met een open ruggentje te krijgen is gelukkig erg klein. In Nederland komt dit voor bij 1 op de 2.600 levend geborenen (Tijdschrift Gezondheidsvoorlichting, sept. 2000)
Gebruik van foliumzuur verkleint de kans op een kind met een neuraal buisdefect.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine, namelijk vitamine B11. Als u gezond en afwisselend eet, krijgt u normaal gesproken net voldoende foliumzuur binnen. Wanneer er sprake is van een kinderwens en wanneer u dus bezig bent om zwanger te worden, adviseren wij u te starten met het slikken van foliumzuur. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen met kinderwens om dagelijks 0,4 tot 0,5 miligram. foliumzuur te gebruiken, vanaf 4 weken vóór de bevruchting tot 8 weken na de bevruchting.  Bij een cyclus van 28 dagen is dat tot 10 weken na de eerste dag van uw laatste menstruatie.
Het is belangrijk dat u zeker bent van deze termijn, bijvoorbeeld door een termijnecho.
Van foliumzuur in deze lage dosis van 0,4 – 0,5 mg per dag zijn geen schadelijke bijwerkingen bekend. Blijf foliumzuur gebruiken ook als het niet meteen lukt om in verwachting te raken. Het kan geen kwaad om foliumzuur langer dan 10 weken zwangerschap te gebruiken.

Er zijn bepaalde indicaties waarbij wordt geadviseerd om een hogere dosering foliumzuur te gebruiken.
* Als je zwanger bent van een tweeling wordt 1 mg foliumzuur geadviseerd.
* Als je zelf geboren met een neuraal buisdefect wordt 5 mg foliumzuur geadviseerd.
* Als je eerder een kindje hebt gekregen met een neuraal buisdefect wordt 5 mg foliumzuur geadviseerd. 

Waar kunt u foliumzuur kopen?

Bij de apotheek en bij drogisterijen. Daar zijn tabletten van 0,4 – 0,5 mg te koop. U hebt er geen recept voor nodig. Aan sommige multivitamine-preparaten is ook foliumzuur toegevoegd. Let er vooral op een vitaminepreparaat te gebruiken speciaal voor zwangeren, omdat niet alle vitamines onschadelijk zijn; teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Scroll naar boven