Vruchtbare periode bepalen

Om zwanger te worden is het belangrijk om geslachtsgemeenschap te hebben tijdens je vruchtbare dagen, dus rond het moment van de eisprong. Hieronder methoden om je vruchtbare periode te bepalen.

Temperatuurscurve

Een goede manier om het tijdstip van je eisprong te bepalen is het bijhouden van je temperatuur op een curve. Elke morgen neem je op hetzelfde tijdstip, rectaal, met dezelfde thermometer en net voor het opstaan je temperatuur. Eenmaal je opgestaan bent, stijgt je temperatuur immers. Deze temperatuur hou je netjes bij op een curve.

Je kunt het best starten met het nemen van je temperatuur aan het begin van een nieuwe cyclus, de dag dat je ongesteld wordt. Dan is je temperatuur namelijk het “laagst”. Deze lage temperatuur houdt aan tot net voor de eisprong, de dag erop zakt je temperatuur even, om de dag erna enkele tienden van een graad (0,3 – 0,5 °C) hoger te komen liggen dan de dag voor de daling. Wanneer deze stijging minstens 3 dagen blijft aanhouden dan heb je je eisprong gehad. Let wel op: op het ogenblik dat je temperatuur stijgt, is je eisprong reeds voorbij! Normaal gezien blijft je temperatuur nu hoog tot aan je volgende menstruatie.
Blijft je menstruatie een week uit en blijft je temperatuur al die tijd hoog dan ben je heel waarschijnlijk zwanger.
Je moet er rekening mee houden dat er verschillende factoren zijn die je temperatuur kunnen beïnvloeden, zoals: te laat gaan slapen, later dan gewoonlijk wakker geworden, een paar glaasjes alcohol de avond ervoor, een verkoudheid of griepje, …

Zeker vrouwen met een lange of onregelmatige menstruatiecyclus hebben baat bij de temperatuurmethode. Op deze manier kunnen ze ontdekken of ze wel een eisprong hebben. Ook voor vrouwen die al wat langer bezig zijn met zwanger worden is deze methode aan te bevelen, want de gegevens die je verkrijgt, zijn erg welkom bij je huisarts of gynaecoloog wanneer een zwangerschap na een jaar nog steeds is uitgebleven. De artsen kunnen direct het één en ander afleiden uit jouw temperatuurcurve.

Cervix- of baarmoederhalsslijm

Het is je vast wel al opgevallen dat je slijmverlies verandert in de loop van elke cyclus. Het gaat er niet alleen anders uitzien maar ook de structuur en hoe je het aanvoelt verandert.
Wanneer je de cervix gedurende je cyclus observeert, kun je zien en voelen of je vruchtbare periode is aangebroken. Let op het volgende:

  • Net na je menstruatie:
    • een gele kleur
    • korrelig en kleverig
    • weinig slijm / niet zichtbaar slijm, voelt droog aan
  • Enkele dagen later / vlak na menstruatie is dit veranderd:
    • de gele kleur is nu eerder een roomkleur geworden
    • dik en minder kleverig
    • meer slijm, voelt vochtiger aan
    • niet rekbaar
  • Tijdens je vruchtbare periode:
    • helder, valt te vergelijken met rauw eiwit
    • dun / eerder vloeibaar, je kan er een draad mee trekken als je het tussen 2 vingers houdt en die langzaam opent
    • veel slijm, voelt heel vochtig aan

Cervixslijm onderzoeken
Het is erg eenvoudig om het cervixslijm te onderzoeken. Je doet dat als volgt. Zet je ene been wat hoger dan de andere, bijvoorbeeld op de rand van het bad. Je brengt dan twee schone, droge vingers in je vagina en plaatst ze zo dicht mogelijk tegen de baarmoederhals. Vervolgens druk je er wat slijm uit. Terwijl je je vingers uit je vagina haalt, hou je ze bij elkaar. Als ze eruit zijn, trek je ze voorzichtig uit elkaar. Bekijk nu het slijm dat tussen je vingers zit. Ziet het er doorzichtig uit en is het rekbaar, dan ben je vruchtbaar. Je treft in dat geval een sliert aan tussen je vingers. Hoe rekbaarder het slijm is, hoe vruchtbaarder je bent. Als de rekbaarheid afneemt, kun je stellen dat je je eisprong hebt gehad.

Ovulatietesten

Bij de drogist zijn testen te koop die de dag van de eisprong kunnen berekenen: de urinetest.
De urinetests zijn niet voor honderd procent betrouwbaar.
De test meet de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) die via het bloed in de urine terechtkomt. Vlak voor de eisprong produceert je lichaam grote hoeveelheden van dit LH-hormoon. De stijging van het LH hormoon noem je de LH-piek en is duidelijk zichtbaar op een ovulatietest. Als de ovulatietest de LH piek aangeeft, dan volgt de ovulatie tussen 24 tot 48 uur. Als je tijdens deze periode geslachtsgemeenschap hebt, maak je de meeste kans op een zwangerschap. Een ovulatietest is meer dan 99% nauwkeurig.
Helaas geldt voor deze testen: ze hebben alleen zin als je een heel regelmatige cyclus hebt.

Ovulatiepijn

Ovulatiepijn is één van de duidelijkste signalen die je lichaam kan afgeven als je eisprong eraan komt en er zijn veel vrouwen die de eisprong voelen. Maar niet elke vrouw heeft last van ovulatiepijn.
Ovulatiepijn is een min of meer stekende menstruatie-achtige pijn onder in de buik ter hoogte van de linker of rechter eileider. Het kan zijn dat de pijn een paar uur voor de ovulatie begint en stopt als het eitje eenmaal is vrijgekomen. Over het algemeen duurt de ovulatiepijn niet langer dan een paar uur. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, soms hebben vrouwen er een hele dag last van.

Ongeveer 14 dagen na de ovulatie wordt je ongesteld. Als je denkt dat de buikpijn, die je hebt ovulatiepijn is, begin je vanaf deze dag te tellen. Tel deze dag als 1. Op dag 14 dient normaal gezien je menstruatie zich aan. Hier kan eens een dagje verschil in zitten. Als je niet ongesteld geworden bent en de twee volgende dagen ook niet dan ben je of zwanger of de pijn die je voelde was niet je eisprong.

Verhoogd libido

Veel vrouwen merken op dat ze plotseling een verhoogd libido hebben zo rond de ovulatie periode. Dit kan samengaan met gevoelige of zelfs wat pijnlijk borsten. De stijging van de homonen is hoogstwaarschijnlijk de reden dat je meer zin in seks kunt hebben rond de eisprong.

Baarmoedermond voelen

Tijdens je cyclus verandert de baarmoedermond van vorm en positie onder invloed van het hormoon oestrogeen. Tijdens de onvruchtbare periode in je cyclus is de baarmoedermond gesloten en ligt erg laag. Als je het aanraakt, voelt het wat hard aan (net als het puntje van je neus). Als je vruchtbare dagen naderen, gaat de baarmoedermond wat hoger in de vagina liggen en wordt ze wat zachter (net als je lippen). Op het moment dat je je eisprong hebt, is de baarmoedermond erg zacht en heeft een duidelijke opening. Zo kan het sperma gemakkelijk de baarmoeder binnendringen. In deze fase is het wel moeilijk om de baarmoedermond te voelen, want ze ligt erg hoog in de vagina. Als de eisprong voorbij is, sluit de baarmoedermond zich weer, zakt en wordt weer hard.

Scroll naar boven