Onderstaande informatie is afkomstig van de RIVM site
Pasgeborenen kunnen door de griepprik van de moeder tijdens de zwangerschap beschermd worden tegen ernstige complicaties bij griep. Daarnaast verkleint de griepprik het risico voor de zwangere zelf om ernstig ziek te worden door griep of daardoor te worden opgenomen in het ziekenhuis.
Helaas kunnen we pasgeboren kinderen zelf niet tegen de griep vaccineren; daar zijn ze te jong voor. Wel kan de moeder worden gevaccineerd. De moeder maakt dan antistoffen die ze aan de baby doorgeeft. Op die manier is de baby in de eerste periode na de geboorte beschermd. De baby kan nog wel de griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner. Als de baby toch griep krijgt zijn de gevolgen vaak minder ernstig.
De gezondheidsraad heeft daarom op 20 september 2021 geadviseerd om alle zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschapsduur een griepprik aan te bieden. Dat gold voorheen alleen voor zwangere vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten).
De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) heeft aangegeven dat de nieuwe doelgroepen in het advies, waaronder een deel van de zwangere vrouwen, in 2021 gratis de griepprik mogen halen. Zij mogen hiervoor tussen 1 oktober en 1 november 2021 zelf een afspraak maken bij hun huisarts. Het ministerie van VWS besluit later of de nu door de Gezondheidsraad als kwetsbaar aangemerkte mensen ook in de toekomst een gratis griepprik krijgen en daar een uitnodiging voor zullen ontvangen.
Op de website van de RIVM vindt u informatie over de griepprik die zwangere vrouwen kunnen halen tegen de griep (het influenzavirus) en de complicaties die door griep kunnen optreden. Deze informatie kan gebruikt worden door zwangeren om een keuze te maken voor het wel of niet halen van de griepprik.