Nederland heeft beste gezondheidszorg van Europa
06-02-2015

Nederland heeft beste gezondheidszorg van Europa

30 januari 2015

Net als de afgelopen jaren blijkt dat Nederland de beste gezondheidszorg heeft van Europa volgens de Euro Health Consumer Index

Deze conclusie blijkt uit de EHCI 2014, die de denktank Health Consumer Powerhouse (HCP) op 27 januari 2015publiceerde.Sinds 2008 staat Nederland in de hoogste top van de EHCI-rangschikking, meldt HCP. Eerst zijn daar de Nederlanders, dan niets en daarna pas Zwitserland en zeven andere landen die boven de 800 punten scoren. Onder andere wordt gekeken naar het keizersnede percentage, babysterftecijfers en abortuscijfers van ieder land. 

Sinds de grote hervorming in het zorgverzekeringsstelsel in 2006 blijven de Nederlandse prestaties zich ieder jaar verbeteren. Dit betekent allerminst dat we achterover kunnen leunen, vindt ZN-voorzitter André Rouvoet. “Het Nederlands zorgstelsel scoort al jarenlang goed als het gaat om kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. We hebben een robuust zorgstelsel waarbij deze factoren in Europees verband goed scoren, maar de uitdagingen zijn er niet minder om. We moeten het debat blijven voeren en blijven streven naar verbetering en waar nodig verandering. Ons stelsel biedt daar de ruimte voor." 

Ook HCP ziet nog punten voor verbetering in Nederland, zoals preventie, met een vrij rookbeleid en te weinig lichaamsbeweging op de scholen.