BabyParade

Mees van Weerden
Naam:Mees van Weerden
Geboren op:13-03-2019
Gewicht:3900 gram
Zoon van:Herman en Anouk van Weerden - Verblaauw


Hoogleraar: verloskunde staat voor een historisch keerpunt
17-04-2014

Hoogleraar: verloskunde staat voor een historisch keerpunt

04 april 2014

Hoogleraar Verloskunde Raymond de Vries heeft een opiniestuk geschreven over veranderingen in de geboortezorg. De Volkskrant heeft dit stuk gepubliceerd op 27 maart.

"De verloskundige zorg in Nederland staat voor een historisch keerpunt. Nederlandse verloskundigen zijn een toonbeeld van veilige en doelmatige zorg die vrouwen zeer en uitermate bevredigend vinden. Ons verloskundig systeem is een belangrijk exportproduct. Verschillende landen - waaronder de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland – gebruiken de Nederlandse manier voor het organiseren van de verloskundige zorg.

Druk op Nederlands verloskundig zorgsysteem

Maar ondanks dat is een toenemende druk ontstaan om de Nederlandse verloskunde zorg te reorganiseren. De gemoederen tussen de eerste en tweede lijn in de verloskundige zorg laaiden daarom onlangs op. De NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obsteterie & Gynaecologie) pleit in een brief aan hun leden voor een regisseursrol voor de gynaecologen voor het geboorteproces. Hier zijn deze week kamervragen over gesteld door Agnes Wolbert van de PvdA . Sommige gynaecologen willen onze verloskunde zorg veranderen tot een systeem waar de gynaecoloog de leiding (“de kapitein van de schip”) van pathologische en fysiologische (natuurlijke) bevallingen neemt. Ironisch, omdat zo’n systeem, gecontroleerd door gynaecologen het systeem is dat de rest van de wereld juist niet meer wil.

Onnodige kosten en riskante ingrepen

In anderen landen hebben ze ontdekt dat wanneer verloskundigen niet de leiding bij de geboorte nemen de kosten van de zorg toenemen en vrouwen en hun baby's worden blootgesteld aan onnodige en riskante ingrepen. Kijk naar Amerika: daar zijn de gynaecologen in de leiding van meer dan 90 procent van alle geboorten en 99 procent van de geboortes gebeurt in het ziekenhuis. Het resultaat? Amper keuzevrijheid voor moeders en meer dan 30 procent van de baby’s komt via een keizersnede ter wereld. Ook het aantal sterfgevallen ligt hoger dan in Nederland.

In Nederland, begint 84 procent van de zwangeren hun zorg bij een verloskundige en het percentage keizersneden is 17 procent. De onnodige keizersneden in de VS drijven de kosten van de zorg omhoog en leiden tot meer complicaties voor vrouwen in hun volgende bevallingen.

Ziekenhuiszorg levert meer complicaties op?

Het klinkt vreemd: ziekenhuiszorg levert meer complicaties op? Maar dit wordt bevestigd door wetenschappers die onderzoek doen naar de veiligheid van de plaats van bevalling publiceerden in het Cochrane Collaboration. Zij zeggen: “Een geplande ziekenhuisgeboorte kan leiden tot meer interventies en meer complicaties [in vergelijking met een geplande thuisbevalling ]”. Waarom? "Ongeduld en gemakkelijke toegang tot veel medische procedures in het ziekenhuis leiden tot verhoogde niveaus van interventie. Die op hun beurt kunnen leiden tot nieuwe interventies en uiteindelijk tot onnodige complicaties."

Geen Amerikaanse toestanden in Nederland

Gezondheidszorg in Nederland is veel rationeler dan in Amerika. Als een Amerikaan pijn op de borst heeft, kan zij of hij direct de cardioloog bellen om een afspraak te maken. Een beleid dat de kosten van gezondheidszorg omhoog brengt en de kostbare tijd van de medisch specialist verspilt.

Nu loopt Nederland – ten minste in verloskunde zorg – het risico haar zinvolle en rationele benadering van gezondheidszorg te verliezen. Politici in Nederland zijn doodmoe van de “ruzie binnen de perinatale zorg” maar die oplossing moet in wetenschappelijk bewijs gevonden worden. En de wetenschap laat zien dat “midwifery-led care” het best – qua kost en uitkomsten – is.

Het zou een ernstige en onomkeerbare fout zijn om het pad dat Amerika heeft genomen te volgen. De beste zorg voor zwangeren is een sterke eerstelijn en een sterke complementaire tweede lijn. Kortom, geen Amerikaanse toestanden in Nederland."

Raymond de Vries

Ph.D, Hoogleraar Midwifery Science / Academie Verloskunde Maastricht/Zuyd University

Professor Center for Bioethics and Social Sciences in Medicine, University of Michigan Medical School, USA