BabyParade

Sofie Wolters
Naam:Sofie Wolters
Geboren op:18-10-2018
Gewicht:4042 gram
Dochter van:Jesse en Basia Wolters-Lawniczak


Digitale informatie over prenatale screening
29-10-2016

 

www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl live
Op 13 oktober is de 'digitale counselingsmodule prenatale screening' live gegaan op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. Deze website is bedoeld voor zwangeren en hun partners die meer willen weten over prenatale screening op downsyndroom en/of de 20 wekenecho.

De site leidt bezoekers stap-voor-stap langs een aantal hoofdboodschappen. Ze kunnen van daaruit doorklikken naar verdiepende informatie. De digitale counselingsmodule bevat een keuzehulp 'Bewust kiezen' die bezoekers kan helpen hun gedachten te structureren over prenatale screening. De zwangere kan een overzicht van de antwoorden op de vragen printen en bijvoorbeeld meenemen naar het counselingsgesprek. Er worden ook tips gegeven voor het praten met de partner (of anderen) over prenatale screening en er zijn ervaringsverhalen opgenomen.

Vooralsnog staat alleen de informatie over de 20 wekenecho live. Bij de invoering van TRIDENT-2 per 1 april 2017 wordt de site aangevuld met informatie over de screening op downsyndroom, trisomie 18 en trisomie 13. De 'keuzehulp Bewust kiezen' voor de screening op downsyndroom is al wel beschikbaar. 

De digitale counselingsmodule is geen vervanging van het counselingsgesprek maar een aanvulling daarop. Een zwangere die de informatie op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl voorafgaand aan het counselingsgesprek heeft gelezen, komt beter voorbereid op het counselingsgesprek. De counselor kan tijdens het gesprek dan ingaan op die zaken die de zwangere niet goed begrijpt of haar begeleiden bij het helder krijgen van wat ze wil. De uitgeprinte keuzehulp 'Bewust kiezen' kan hier ook behulpzaam in zijn. Uiteraard kan de zwangere de module ook na het counselingsgesprek nog eens doornemen als naslagwerk.