Nederlands Verloskundig Systeem in Krant Frankrijk
30-08-2016

Le Monde publiceert over de Nederlandse geboortezorg

23 augustus 2016

De Franse krant Le Monde publiceert twee uitgebreide artikelen over de Nederlandse geboortezorg met nadruk op de thuisbevalling. In Frankrijk is veel aandacht voor de thuisbevalling en bevallen in een geboortecentra. Manieren om te bevallen met de eigen verloskundige in een huiselijke omgeving.

De Franse journaliste Anne-Aël Durand liep voor haar achtergrondartikelen mee met een aantal verloskundigen van verloskundigenpraktijk Donna uit Nijmegen. Om een goed beeld te krijgen van het unieke Nederlandse geboortesysteem, bezocht ze de KNOV en sprak ze met Franka Cadee- beleidsadviseur internationale zaken.

Verloskundig systeem Nederland: voorbeeld voor andere landen

Siegrid Hoekstra et ses collègues suivent une quarantaine de futures mères chaque mois. Marc Driessen pour "Le Monde"

Nederland heeft een uniek geboortezorgsysteem. Voor andere landen dienen we als voorbeeld. Wat maakt ons land zo bijzonder? We hebben een bijzonder vrouwvriendelijkgeboortesysteem, gekenmerkt door een lage babysterfte en veelminder onnodig medisch ingrijpen zoals inleiden of keizersnede (en de bijbehorende neveneffecten voor de moeder) dan in de landen om ons heen. Dat komt doordat we in ons land zwangerschap en bevalling als een natuurlijk proces benaderen. Als je zwanger bent, is er een verloskundige dichtbij in de buurt te vinden. En ook heb je in Nederland de keuzevrijheid hoe & waar je wilt bevallen: thuis, in het geboortecentrum of in het ziekenhuis (poliklinisch) onder begeleiding van alleen een verloskundige.

Lees de artikelen uit Le Monde:

De artikelen zijn uiteraard geschreven in het Frans. Op onze Facebook-pagina is iemand zo vriendelijk geweest een aantal passages te vertalen.