Paracetamol gebruik in zwangerschap
30-08-2016

Media-aandacht onderzoek naar effect gebruik paracetamol tijdens zwangerschap

16 augustus 2016

In de media is aandacht voor onderzoek naar effecten van het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap. Zoals met elk epidemiologisch onderzoek kan er niet van uitgegaan worden dat als er een statistische relatie is gevonden er ook een oorzakelijk verband is.

Opnieuw constateren onderzoekers, van University of Bristol, een verband tussen het slikken van paracetamol tijdens de zwangerschap en een iets verhoogd risico op latere gedragsproblemen van het kind. Maar ook in dit onderzoek blijven er vragen en zijn er zwakke punten.

Zwak punt is bijvoorbeeld dat de moeder het gedrag van het kind beoordeelde en niet een 'objectief persoon'. Ook wordt niet duidelijk hoeveel paracetamol de vrouwen slikten en waarvoor. Is het probleemgedrag gelijk onder jongens en meisjes? Hoe gaat het psychosociaal met de vrouwen en de kinderen op dat moment? Gebruikten ze nog andere medicijnen? Etc.

Voorlichting vrouwen

Tot er een mogelijke biologische verklaring is, zou het advies aan de zwangere vrouw zijn dat zij er niet van uit kan gaan dat een medicijn 'onschuldig' is. Dat je alleen medicijnen gebruikt als het echt nodig is. Bij sommige (milde) pijnklachten, zoals spierpijn en hoofdpijn, kan een zwangere vrouw ook eerst niet-medicamenteuze methoden proberen: rust nemen/slapen/vroeg naar bed, massage, (buiten) bewegen, ontspannen, een douche of bad nemen of afleiding zoeken.