BabyParade

Benjamin Lewis Middel
Naam:Benjamin Lewis Middel
Geboren op:16-05-2020
Gewicht:3478 gram
Zoon van:Winfred Middel en Jennifer Nuijens, broertje van Oliver


Folder: Een badbevalling


Ga je binnenkort bevallen en overweeg je gebruik te maken van één van onze bevalbaden? Wees welkom!

Deze folder geeft informatie over de badbevalling. Daarnaast zetten we eenaantal praktische zaken en nuttige informatie op een rijtje. Heb jena het lezen van deze folder nog vragen? Je kunt hiermee terecht bij je eigen verloskundige.


Bevallen in water is niet nieuw; al van eeuwen geleden vinden we bronnen waaruit blijkt dat vrouwen hun kinderen in water geboren lieten worden. Dat is niet vreemd, want bevallen in water heeft een aantal voordelen vergeleken met bevallen ‘op het droge’.

Veel vrouwen merken al in de zwangerschap dat ze goed kunnen ontspannen in bad. Het zwaarder wordende lichaam voelt in water gewichtloos en spieren en banden die in de zwangerschap extra belast zijn, worden even ontzien.

Ontspanning tijdens de bevalling in belangrijk voor een positief verloop van het geboorteproces. Hoe beter je kan ontspannen, hoe makkelijker en sneller het zal gaan.

Warm water helpt hierbij. Ook is het zo dat veel barende vrouwen het heerlijk vinden een ‘eigen veilig plekje’ te hebben. Als je in bad zit kun je een beetje in jezelf keren, je kunt je makkelijker afsluiten voor alles wat er buiten het bad gebeurt en wordt daardoor minder snel afgeleid. Je kunt focussen op jezelf en wat er in je lichaam gaande is en je overgeven aan de weeën. Tussen de weeën door is het makkelijker te ontspannen en vaak lijkt het zelfs alsof de barende even in slaap valt.

Doordat je goed kunt focussen en tussen de weeën door goed kunt ontspannen is de pijn van de weeën beter hanteerbaar. Warmte verzacht de spieren waardoor ze minder pijnlijk aanvoelen, met name rugpijn is milder. Veel vrouwen omschrijven een pijnverlichting, zodra ze in het warme water van het bad stappen.

Warm water werkt bloeddruk- en stress verlagend. Hierdoor is het makkelijker voor de endorfines bij een bevalling om vrij te komen en hun werk te doen. Endorfines zijn natuurlijke pijnstillers en worden ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd.

In water is de doorbloeding beter. Er worden geen bloedvaten belemmerd door afknelling, omdat het water je draagt. Je beweegt soepeler in water en het is makkelijk verschillende houdingen uit te proberen, zodat je een houding kan vinden die voor jou het meest comfortabel is.

Door de betere doorbloeding en betere ontspanning verloopt de ontsluiting in bad vaak vlotter. En de overgang van ontsluitingsweeën naar persweeën verloopt in bad meer geleidelijk. Doordat het bekken weinig belast wordt en de bekkenbodemspieren ontspannen zijn, kan het hoofdje van de baby rustig en goed indalen. Er zijn vaak niet ineens supersterke persweeën maar de persdrang bouwt zich rustig op. Je kunt rustig omschakelen van de ontsluitingsfase naar de uitdrijvingsfase.

Meestal ga je pas echt actief meepersen als het hoofdje de bekkenbodem al bijna raakt. Je hebt door de vlottere ontsluiting en geleidelijke sterker wordende persweeën dan nog genoeg energie om de baby rustig geboren te laten worden.

De bekkenbodem, de huid rond de vagina en het perineum zijn door het water verweekt en soepeler geworden. Hierdoor is de kans op inscheuren kleiner.

Na een badbevalling is er vaak minder bloedverlies. Door de vlottere bevalling en betere doorbloeding is de baarmoeder niet uitgeput, en heeft nog energie genoeg om na de geboorte van de baby stevig samen te trekken, de placenta geboren te laten worden, en het bloedverlies te beperken.

Voor de baby is geboren worden in water een rustige overgang van binnen naar buiten. Het zat immers de maanden van de zwangerschap ook al in warm (vrucht)water.

Na de geboorte kan de baby rustig bijkomen van de bevalling. De geluiden zijn nog gedempt en er is geen koude buitenlucht. De navelstreng klopt door dus er is nog prima zuurstoftoevoer. Je kan je baby zelf bovenwater halen en in je armen nemen.

Door deze weinig stressvolle geboorte huilen waterbabies vaak niet meteen, maar gaan ze rustig ademen en kleuren mooi roze. Reken dus nog niet op ‘het eerste huiltje’. Wel zijn ze ontspannen, alert en maken contact. Perfect voor de eerste binding! Ook zoeken ze vaak al gauw naar de moederborst.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

 

In het Dijklander Ziekenhuis zijn twee prachtige bevalbaden in het Centrum voor Geboortezorg. Deze baden zijn beschikbaar voor zwangere vrouwen die met hun eigen verloskundige in het ziekenhuis komen bevallen.

Je eigen verloskundige is ervoor opgeleid om je te begeleiden bij je badbevalling.

Bespreek met haar je wensen en de mogelijkheden.

Het is in de baden niet toegestaan om nagellak te dragen, verwijder dit dus van vingers en tenen voor de bevalling.

Het kan fijn zijn om een grote badhanddoek en/of badjas en slippers mee te nemen.

Indien je samen met je partner gebruik wil maken van het bad vragen

wij om voor deze gepaste badkleding, een badhanddoek, badjas en slippers mee te nemen.

In het bevalbad vragen wij je om gebruik te maken van je eigen badthermometer.

 

Veel gestelde vragen

Wanneer mag ik gebruik maken van het bad?
Als je begeleid wordt door een eerstelijns verloskundige. Je bevalt onder leiding van jouw eigen verloskundige in het bevalbad in het ziekenhuis. De verloskundige zal in overleg met jou en je partner beslissen of het voor jou veilig is om in bad te bevallen.

Val je onder medische zorg van het ziekenhuis, dan is het helaas niet mogelijk om in bad te bevallen.

Mag ik badschuim of oliën gebruiken in het bad?
Nee, het gebruik van oliën of schuim is niet toegestaan in het bad.

Koelt het water niet teveel af tijdens het gebruik?
Het bad isoleert goed, omdat er lucht tussen de wand zit. Daarnaast koelt het water maar heel langzaam af door de hoeveelheid. De ideale watertemperatuur is rond 37 graden, wat je eigen lichaamstemperatuur is. Dit is voor de baby ook de temperatuur die het al zo lang gewend is.

Kan ik het bad reserveren?
Er kunnen geen toezeggingen gedaan worden. Wel zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je gebruik kunt maken van één van onze twee bevalbaden.

Is het gebruik van het bad wel hygiënisch?
Ja. Na ieder gebruik wordt het bad grondig en volgens de strengste hygiëne voorschriften gereinigd.

Kan ik na de bevalling op deze kamer blijven?
Als je binnen een paar uur na de bevalling weer naar huis mag gaat dit vanuit deze kamer. Als het nodig is wat langer in het ziekenhuis te verblijven dan zal je naar een andere suite verhuizen. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van deze kamer en het bad.

Bevalbad dijklander ziekenhuis

 

Oerbron

Informatie avond over het bevallen in water

Tijdens de informatieavond over badbevalling komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • praktische informatie over de baden, hoe zien ze er uit, hoe zet je ze op;
  • natuurlijk bevallen en het gebruik van water tijdens de zwangerschap en geboorte;
  • samen bevallen en de rol van de partner;
  • de rol van de verloskundige;
  • diverse houdingen en hulpmiddelen tijdens weeën en geboorte.


Tijdens de informatieavond zullen (indien voorradig) verschillende typen baden opgesteld staan zodat je een idee krijgt van de omvang en de mogelijkheden van elk type bad.  

Programma
De avond wordt ondersteund door een video/dvd presentatie. Een algemene video over bevallen in water (in Nederland), de verdere ontwikkeling van het bevallen in water, beelden over de voorbereiding (wateryoga) van diverse waterbevallingen. Deze laatste video's zijn beschikbaar gesteld door vrouwen die in een bad bevallen zijn en worden alleen op onze informatieavond vertoond. De avond zal in samenwerking met vroedvrouw Marieke Verschelling plaatsvinden.

  • 19:30 uur Demonstratie en uitleg bevalbaden
  • 19:45 uur Lezing bevallen in water
  • 21:00 uur Pauze
  • 21:10 uur Dvd presentatie over voorbereiding en bevallen in water
  • 22:10 uur Afsluiting avond

Vragen en opmerkingen worden zeer op prijs gesteld  

Prijs
€ 39,95 per paar.  
Komt u met de auto, houd dan rekening met parkeergeld.

Locatie
Ons kindercentrum
H.R. Holst straat 2, Culemborg

Data
- 14 november
- 24 januari 

Inschrijven
Via de website van de oerbron (www.oerbron.nl) kunt u zich inschrijven voor een informatieavond over bevallen in het water.
Tel: 035-5316733 Email: mariekeverschelling@gmail.com 
Naar de website van de Oerbron

Badverhuur

Oerbron deel 1 van 4Oerbron deel 2 van 4

Oerbron deel 3 van 4Oerbron deel 4 van 4

Cursus voor paren ter voorbereiding op de bevalling

Warm water heeft een natuurlijke aantrekkingskracht op veel zwangere vrouwen. Het warme water werkt ontspannend en vergroot de bewegingsmogelijkheden van je lichaam. Deze cursus doe je samen met je partner zodat je samen kunt genieten, delen en je kunt voorbereiden op de intense ervaring van de bevalling. Veel paren ervaren het als een intieme, veilige speelse manier van samen zijn. Het in warme water samenzijn geeft rust, kracht, zelf vertrouwen en een gevoel van verbondenheid.

In de lessen besteden wij aandacht aan het verdiepen van de ademhaling, praktische bevalhoudingen, contact maken met je baby en bewegen, gedragen en gemasseerd worden door je partner in water.

Positieve en ondersteundende eigenschappen van warm water:
- De ontspannende en losmakende werking.
- De opwaartse kracht draagt een gedeelte van het lichaamsgewicht.
- De weerstand en de hydrostatische druk zorgen voor een constante massage, die ontspant en stimulerend werkt op de circulatie.
- Het verhoogt het tastgevoel, zodat we beter kunnen voelen en waarnemen waar spanning en ontspanning zich in het lichaam bevinden.
- Geheel ondergedompeld sluiten we alle zintuigen af en richten we ons op de binnen wereld. Met deze focus bereiken we innerlijke stilte, die bevrijdend kan werken en ons in verbinding brengt met diepere lagen in ons wezen en/of met de baby.

We geven de cursus van 4 lessen op zondagavond van 19:45-20:45 in het zwembad van de Werf, Klinkerweg 79, Amsterdam. Het is een klein zwembad met een watertemperatuur van 34 graden. Les wordt gegeven in kleine groepen. Per lesuur maximaal 7 paren die door 2 docenten met doula/verloskundige achtergrond, begeleid worden.

De cursus kost € 160,- en u kunt zich via onderstaand telefoonnummer of e-mail adres inschrijven. Voor de data kunt u onze site www.oerbron.nl bezoeken.

De Oerbron
T: 035-5316733 (ma t/m vrij tussen 09:00 en 13:00 uur)
Giro: 8979299
E: info@oerbron.nl


Bevallingsbaden.nl

Een waterbevalling is voor veel mensen nog een onbekend fenomeen. De laatste jaren kiezen steeds meer vrouwen bewust voor het bevallen in bad en de voordelen van water. De vrouwen die in bad zijn bevallen zijn doorgaans erg enthousiast en raden het andere vrouwen zeker aan voor hun bevalling.

Al eeuwen voelen vrouwen die moeten baren zich aangetrokken tot water. Water heeft een rustgevende kwaliteit, die veel steun kan geven. Deze rustgevende, ontspannende werking is slechts één van de voordelen van een bevalling in water.

Over de veiligheid hoef je je geen enkele zorg te maken. Met de juiste voorbereiding is de bevalling in water net zo veilig als iedere andere methode.

Ook als de uiteindelijke geboorte niet in bad plaatsvindt, zorgt het bad voor ontspanning en heeft het water een pijnstillende werking

Kies je voor een bevalling in bad, dan is het belangrijk het juiste bad in huis te hebben. Een normaal ligbad is niet mogelijk in verband met de beperkte diepte, bewegingsvrijheid en ruimte voor de verloskundige. Onze baden zijn geoptimaliseerd voor jou én de verloskundige.

Daarnaast kan je als partner de keuze maken om ook mee in bad te gaan om te ondersteunen en maakt dan direct deel uit van het intieme en intense moment.
Door het speciale design en haar eigenschappen is het bad uniek in zijn soort. En, niet onbelangrijk, erg gemakkelijk en snel op te zetten. Binnen 15 minuten staat het bad gereed, dus geen lastig bouwpakket en moeilijke instructies! Ook het opruimen na de bevalling is simpel, snel en hygiënisch.
Het bad wordt altijd geleverd met een compleet bevallingspakket. Dit pakket bestaat o.a. uit: elektrische opblaaspomp, binnenhoes, vloerbescherming, anti-slipmatje, warmte afdekhoes, thermometer, schepnetje, waterslang plus toebehoren, dompelpomp voor afvoer water na afloop en duidelijke instructies.

CONTACT

De Stuw 7
9771CA Sauwerd
Nederland

Wij bezorgen in heel Nederland en Belgie

Telefoon:
+31 (0)6 47 82 82 74
(Ook voor WhatsApp)

Email:
info@bevallingsbaden.nl

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m vrijdag:
10.00 tot 18.00

Zaterdag & zondag:
Gesloten